Små marginer og lite utbytte i privat helse og omsorg

Publisert

Rapport

2.200 virksomheter innen helse og omsorg er analysert av det uavhengige analyseselskapet Menon på oppdrag for NHO Service og Handel. Fra venstre: Anne-Cecilie Kaltenborn (NHO Service og Handel), Lillanna Lindeman Engzelius (Godthaab Helse og Rehabilitering), Svein Arne Rosland (Aleris) Ove Allers (Incita) og Erik Jakobsen (Menon).

Innen privat helse og omsorg er marginene små, det meste av overskuddet kanaliseres tilbake i drift og det tas ut lite i utbytte, viser ny rapport som offentliggjøres i dag av NHO Service og Handel.

Rapporten omfatter i overkant av 2.200 virksomheter organisert som aksjeselskap (AS) og stiftelser (STI).

Debatten om profitt har spesielt rast rundt barnevern og drift av sykehjemstjenester og hjemmebasert omsorg.
- Denne rapporten slår hull på profitt-myter, sier Anne-Cecilie Kaltenborn adm. dir. i NHO Service og Handel.
- Vi opplever en stadig mer polarisert debatt og påstander om store gevinster i velferden som må korrigeres med fakta. Det er et feilaktig inntrykk der ute om det er veldig lukrativt å drive disse tjenestene for det offentlige, sier Kaltenborn.

Analyse av 2.200 virksomheter

Det uavhengige analyseselskapet Menon har på oppdrag for NHO Service og Handel analysert 2.200 AS og stiftelser som leverer årsregnskap til Brønnøysundregisteret innen følgende tjenesteområder:

Barnevern, psykisk helse og avhengighet, asylmottak, bedriftshelsetjenester, private klinikker, rehabilitering og spesialisert behandling, samt sykehjem og hjemmebasert omsorg.
Rapporten sammenligner omsetning, driftsmargin, utbytte og disponering av overskudd i AS og stiftelser innen ulike helse- og omsorgstjenester for årene 2015-17. Som hovedregel er ideelle virksomheter organisert som stiftelser, i mens andre private er organisert som AS.

Hovedfunn:
  • Marginene i bransjene er små. Gjennomsnittlig driftsmargin for virksomheter organisert som AS varier i 2017 fra -1% til 9 % avhengig av hvilket tjenesteområde man ser på.
  • Hoveddelen av overskuddet i AS'ene kanaliseres tilbake i drift og utvikling for de fleste tjenesteområdene. Det tas ut lite i utbytte. 
  • Det som betales av skatt fra de private (AS) er høyere enn utbyttet i flere av tjenesteområdene. Til sammen betalte disse selskapene over 460 millioner kroner i selskapsskatt i 2017. Det ble tatt ut 353 millioner i utbytte. Det meste av dette er i private sykehus og klinikker.

- Det er viktig at bedriftene som leverer tjenester på vegne av det offentlige har grunnlag for drift. Dette reduserer risikoen for at det offentlige selv må overta driften av tjenesten på kort varsel. Dårlig lønnsomhet kan dessuten ha negativ effekt på innovasjon og kvalitet, sier Anne-Cecilie Kaltenborn.

Se rapporten her (pdf)

Se også Menons presentasjon fra dagens frokostmøte

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Fortell oss hva du leter etter og gi oss dine innspill! Hvis du oppgir e-post, kan vi kontakte deg ved behov. Vi kan dessverre ikke besvare alle henvendelser, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre.

Takk for tilbakemeldingen!

Takk for tilbakemeldingen!

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: