Står klar til å bistå det offentlige med rehabilitering av Covid-19-pasienter

Publisert

 Lillanna Lindeman Engzelius

MER SAMARBEID: Lillanna Lindeman Engzelius, administrerende direktør ved Godthaab Helse og Rehabilitering, står klar for å bidra med rehabilitering av Covid-19-pasienter.

Flere bedrifter innen helsenæringen har måttet stenge som følge av koronapandemien, men så snart de får anledning til å åpne dørene igjen, står de klare til å bistå det offentlige med blant annet rehabilitering covid-19-pasienter.

Torsdag ble Menon-rapporten "Helsenæringens verdi" lansert. Den kartlegger helsenæringens omfang, utvikling og bidrag til det norske samfunnet. Rapporten viser at noen av flaskehalsene helsebedriften møter er lite tilgang til det offentlige markedet. Hele 63 prosent opplever liten tilgang til offentlig sektor og konkurranse på like vilkår.  

Lillanna Lindeman Engzelius, administrerende direktør ved Godthaab Helse og Rehabilitering, påpeker at det at nå er avgjørende at man visker ut skillet mellom private og offentlige helsebedrifter.  

- Vi må ikke motarbeide hverandre, men supplere. Koronapandemien er en nasjonal krise, og da kan man ikke opprettholde det kunstige skillet mellom offentlige og private virksomheter. Dette er et skille som er mer kunstig enn noen gang. I en krise må man bruke alle gode krefter, sier Engzelius 

Les også- Nå har mange sett hvor avhengig man er av et tett samarbeid i helsektoren

Holder stengt 

Hun forteller at de tidlig merket koronaeffekten ved Godthaab 

- Vi måtte stenge dørene 3. april blant annet fordi sykehusene stoppet de fleste planlagte operasjoner. I tillegg måtte vi stanse vårt tilbud til dagpasienter på grunn av pålegg fra helsemyndighetene. Til slutt var det ikke flere pasienter igjen, sier hun.  

Les også: Slik unngår vi et todelt helsevesen

Nå håper hun det offentlige vil ta i bruk all kunnskapen, arbeidskraften og kapasiteten som er hos de private virksomhetene. 

- Vi er klare for å bistå det offentlige også med rehabilitering av Covid-19-pasienter, sier hun.  

Må bruke kapasiteten som finnes

Engzelius får støtte fra Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.  

- På behandlingssiden bidrar private aktører med kapasitet både i primær- og spesialisthelsetjenesten, noe de har gjort i mange år i den norske modellen. I ekstraordinære tider har den private beredskapen en spesiell funksjon – enten det er økt asyltilstrømning som vi var vitne til i 2015 eller koronapandemien som vi nå står i – nemlig muligheten til å skalere opp for å bistå med ekstraordinær kapasitet, og løse komplekse oppgaver for det offentlige, sier Kaltenborn.  

Her er det både kunnskapsmiljøer og ansatte som er dedikert og som står klar til å bidra i den situasjonen vi er nå, og flaskehalsene vi vanligvis opplever, og som Menon-rapporten igjen dokumenterer, bør ha lite å si. Skal vi få et så godt helse- og omsorgstilbud som mulig i Norge, og hindre at folk som har råd til det orienterer seg til andre løsninger, må det offentlige gjøre bruk av den kapasiteten som finnes tilgjengelig, og som ønsker å levere innen rammen av det offentlig finansierte helsetilbudet vårt, understreker Kaltenborn. 

Les Helsenæringens verdi her.
Se lanseringen av rapporten i opptak her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: