Høring i helse- og omsorgskomiteen: - Vi trenger en rehabiliteringsreform

Publisert

Høring: Torbjørn Furulund (til høyre), direktør for helse og velferdsbransjen, under høringen i helse- og omsorgskomiteen. Her sammen med Grete Karin Berg, avdelingsdirektør i NHO, og Tarje Bjørgum, leder for bærekraft og helse i Abelia. Foto: Stortinget.

Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Service og Handel, er tydelig på hva han forventer av den nye regjeringen og budsjettet for 2022.

Se sendingen fra helse- og omsorgskomiteens høring her.

Torsdag 28. oktober var det duket for høring i helse- og omsorgskomiteen om statsbudsjettet 2022. I tillegg til å ha sendt inn skriftlig innspill, deltok bransjedirektør for helse og velferd i NHO Service og Handel, Torbjørn Furulund, på høringen. Han etterlyser politisk prioritering av rehabiliteringstjenester.

- Vi har to viktige budskap vi ønsker å få frem her i dag. Det ene er at vi trenger en rehabiliteringsreform. Det andre er at private og private ideelle rehabiliteringsinstitusjoner utgjør over 50 prosent av rehabiliteringstilbudet i dag og må anerkjennes og brukes både i planlegging og oppskalering av tilbudet til de som trenger etter behandling, sier Furulund fra talerstolen i komiteen.

Opptrappingsplan

Videre trekker Furulund frem forrige regjerings opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering, som ble fremmet i 2017.

- Det er bevilget totalt 300 millioner kroner til opptrappingsplanen, hvorav mesteparten av midlene fra 2021 inngår i kommunerammen. Dette fordi det også er et mål at hovedtyngden av habiliterings- og rehabiliteringstjenestene skal skje i kommunen der pasienten bor, sier Furulund.

Til tross for opptrappingsplanen har rehabilitering over tid ikke hatt tilstrekkelig politisk prioritert under skiftende regjeringer, påpeker bransjedirektøren.

- Det er fortsatt utfordringer knyttet til manglende planlegging, koordinering og uklare ansvarsforhold mellom spesialist og primærhelsetjenesten. Det viser sist også konsulentselskapet KPMGs evaluering av nettopp "Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering", sier han.

Vil øke forskningsinnsatsen

Furulund legger vekt på at et større aktørnettverk (hvor NHO Service og Handel er en del av), koordinert av Sunnaas sykehus, ble etablert i år. Sammen har de gitt anbefalinger i rapporten "Norge trenger en rehabiliteringsreform".

- Her kommer vi med flere anbefalinger, blant annet tydeliggjøre organisering og ledelse av rehabiliteringstilbudet på ulike nivåer og vekslingen mellom dem. Profesjonalisere og utvide koordinatorrollen, og øke forskningsinnsatsen på effekt av rehabilitering og ulike rehabiliteringstiltak, sier Furulund.

- I Hurdalsplattformen er det flere punkter som berører rehabilitering, og som er gode mål mot større satsning. Blant annet «utrede en tydeligere organisering og ledelse av rehabiliteringstilbudet på ulike nivåer», legger han til.

- Vårt klare råd og anbefaling er å bruke denne samlede ressursen for å sikre nok kapasitet, kompetanse og kvalitet, sier Furulund.

Her kan du lese NHO Service og Handels skriftlige innspill til komitéhøringen. H

Her kan du se sendingen fra helse- og omsorgskomiteens høring.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: