-Bør forbedre velferden heller enn å forby private

Publisert

Vi tar gjerne en diskusjon med SV om hvordan vi sammen kan skape forbedringer, skriver Torbjørn Furulund i Dagens Næringsliv (DN).

Furulund er direktør for helse og velferd i NHO Service og Handel. Innlegget fortsetter som følger:
I et innlegg i DN av SV-leder Audun Lysbakken kan man få inntrykk av at private aktører er i ferd med å «ta over» offentlig velferd. I dag leveres cirka 90 prosent av alle helse- og velferdstjenester av det offentlige. De resterende ti prosentene leveres av private og ideelle aktører.

SV og Lysbakken har sin fulle rett til å mene at det er feil å tjene penger på helse- og velferdstjenester, men fakta tyder ikke på at dette er et problem som tilsier å si stopp for bedrifter som leverer velferd.

Lysbakken omtaler også Velferdstjenesteutvalgets rapport, en NOU som har sett på pengestrømmene i hos private helse- og velferdsaktører som leverer til det offentlige. Dette er et historisk godt kunnskapsgrunnlag for helse- og velferdsdebatten. Dessverre kommer ikke hovedkonklusjonene frem i Lysbakkens innlegg.

Her er noen:
  • Penger bevilget til velferd, går til velferd. Ekspertgruppen avviser påstandene om at penger bevilget til offentlige formål ikke kommer frem til brukere og pasienter, men forsvinner i avkastning og inntjening hos private aktører.
  • Vi får mer for pengene ved å ha en velferdsmiks. Ekspertutvalget konkluderer med at det å benytte ideelle og andre private aktører gir det norske samfunnet, den norske befolkning og norske skattebetaler mer velferd for pengene enn hvis det offentlige skulle levert alle tjenester selv.
  • Ekspertgruppen slår fast at gjennomsnittlig driftsmargin for helse- og velferdssektoren er på 5,3 prosent. En driftsmargin på 5,3 prosent er lavere enn sammenlignbare næringer. Det finnes altså ikke grunnlag for å si at det er «superprofitt» som noen generell tilstand.

Vi i NHO Service og Handel har både ideelle og kommersielle medlemmer innen helse og velferd. De leverer ulike tjenestetilbud til pasienter og brukere over et bredt spekter. Dette er bedrifter som har vært med å bygge opp velferdssamfunnet og bidratt i store monn under tidligere kriser.

Mange mennesker vil trenge hjelp i tiden som kommer. Jeg vet at våre bedrifter er klare for å bistå det offentlige, og vi håper at kapasiteten de innehar blir benyttet nå og i fremtiden. Det er dette som har vært en av suksessoppskriftene for vårt velferdssamfunn. Det må vi ta vare på.

Vi er enige med SV og Lysbakken i at offentlige midler må brukes slik at det gir best mulig velferd for innbyggerne. Velferdstjenesteutvalget kom med flere forslag til forbedringspunkter for å sikre best mulige tjenester av høy kvalitet med best mulig bruk av offentlige midler.

Heller enn å diskutere om vi bør bli kvitt private aktører, tar vi gjerne en diskusjon med SV om hvordan vi sammen kan skape forbedringer av det lange privat/offentlige samarbeidet Norge har hatt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: