Et spørsmål om verdighet

Publisert

Signe Marie Aaslund er daglig leder og Ingunn Wolline er tillitsvalgt ved Skien Diakonale Senter som 18 menigheter står bak. Senteret er nylig blitt medlem av NHO Service.

Signe Marie Aaslund er daglig leder og Ingunn Wolline er tillitsvalgt ved Skien Diakonale Senter som 18 menigheter står bak. Senteret er nylig blitt medlem av NHO Service.

I snart 20 år har Signe Marie Aaslund vært leder av en rusomsorg i Skien. Etter å ha lyttet til historien får vi lyst til å ta av oss lua og hilse i dyp respekt.

Tekst og foto. Baard Fiksdal

I løpet av året får 350 narkomane og andre rusmisbrukere hjelp til å leve et bedre liv. Det skjer ved Skien Diakonale Senter som nettopp har meldt seg ut av Virke og inn i NHO Service. Vi dro for å besøke virksomheten som består av et dagsenter, et natthjem og et hybelhus i Skien.

Det er tett opp under jul, mørkt, bikkjekaldt og søkkvåt ute.  Signe Marie Aaslund har snakket lenge.  Nå tar hun oss med på en omvisning. På kontoret stopper hun og drar frem en rød ringperm. Det er presseklipp.  Vi blar forbi oppslag om senteret i lokalavisene Telen og Varden. Mot slutten av permen er det side opp og side ned med dødsannonser som er sirlig klippet ut og tatt vare på.

Når rusmisbrukere dør i Norge blir det ofte glissent i begravelsen. Men ingen fortjener å gå ut av livet uten verdighet, mener de på Skien Diakonale Senter. 
-Jeg kjøper inn en stor favn med blomster og samler sammen så mange om mulig av de som går her, folk som kjente vedkommende.  De blir med og legger en blomst hver på kisten. Etterpå har vi minnestund her på senteret, forteller Signe Marie Aaslund.

Hun ser deg rett i øynene: - Dette handler ikke om å forsøke å gjøre folk rusfrie eller frelse noen. Vårt mål er å kunne tilby det aller mest nødvendige slik at rusmisbrukere skal klare seg litt bedre. Vi sier ikke at det er rett og lov å være rusmisbruker og ofte også kriminell, men du har likevel krav på hjelp. Dette handler om hva som er anstendig å gjøre, sier Signe Marie Aaslund.

Noe av det første Aaslund grep fatt i da hun begynte på senteret var at rusmisbrukere flest har elendig tannhelse. De færreste brukte penger på tennene sine og mange tannleger vegret seg for å ta inn pasienter som ikke gjorde opp for seg.
 – Jeg husker særlig en rusmisbruker som hadde forferdelig tannpine og som gikk opp i skauen for å trekke tanna selv med ei tang som han hadde fått tak. Det gjorde grusomt vondt. Slik kunne vi ikke ha det. Nå har vi vært med på å kjempe frem en ordning som gjør at rusmisbrukere har krav på gratis tannbehandling, forteller Aaslund. 

Senterets tilbyr gratis mat, overnatting, et sted å være på dagtid, samt muligheter for å dusje og vaske klær.  Her er også 12 hybler som leies ut til folk som sliter med å finne bosted andre steder. Noe av det flotteste som senteret har vært med på er et prosjekt der Husbanken og andre gode krefter klarte å sy sammen gjeldssanering, en finansieringsløsning og annet som gjorde at 12 rusmisbrukere fikk anledning til å eie sin egen enebolig på drøyt 50 kvadratmeter. NRK sendte i 2009 en programserie om satsingen.

De fleste her i verden er eksperter på sitt eget liv. Du vet som regel best hvordan du vil ha det.  Skien Diakonale Senter prøver å komme deg i møte. Samtidig må reglene være meget tydelige.  Hvis du er så rusa at du ikke klarere å gå opp trappa til andre etasje og natthjemmet, så får du ikke lov til å bli her.  Viser du aggressiv adferd vanker utestengelse, karantene og politianmeldelse.  Senteret har et loggsystem som fører nøye opp hvor hver enkelte er og hva som er oppgavene i dag.

- Vi har aldri hatt skader på personalet eller frivillige. De som kommer hit er nesten alltid takknemlige for tilbudet.  Senteret er en trygghetssone i en krevende verden, sier Aaslund. 

-Dette er det det eneste stedet jeg vet om hvor du blir avvist hvis du er nykter. Vi har ikke kapasitet til å ta oss av rene sosialklienter eller alle andre som ber om det.  Senteret er også kun for voksne over 18 år og ingen har barn med seg, sier Aaslund.

De 50 frivillige, som jobber gratis på senteret, bidrar med alt fra noen timer hver måned, til full jobb tre dager i uka. De er fra 20 til 80 år gamle. Man behøver ikke averterer etter frivillige. De kommer av seg selv.

Hvordan kan du være sikker på at frivillige kommer uten snuskete motiver?

-Vi intervjuer og sjekker referanser. Dessuten må du ta noen prøvevakter. Vi er ganske gode menneskekjennere.  Vi har også klare regler. Det er for eksempel ikke lov å bli kjæreste med noen av de som går her. Hvis det skjer må du slutte på dagen.

-Hvis du skulle ønske deg en stor julegave i år, hva ville det i så fall være?

- Vi drømmer om å få en mer langsiktig støtte til drift av senteret. Det er krevende å få økonomien til å gå rundt fra år til år, sier Aaslund.

Om SDS
Skien Diakonale Senter (SDS) er et lavterskeltilbud for rusavhengige som drives av 50 frivillige medarbeidere og 10 fast ansatte. De  tar i mot mennesker i vanskelige situasjoner til nesten alle døgnets tider.  350 rusmisbrukere er innom i løpet av året. Siden 2001 har senteret fått støtte fra Skien kommune.  Viktig er også støtte fra Helsedirektoratet, Justisdepartementet og fylkeskommunen, samt innsamlede midler. Senteret har vært drevet siden 1979 og har i dag 18 menigheter i Skien i ryggen.

Facebook:

Et filmteam fulgte seks av rusmisbrukerne gjennom to år. Dokumentaren viser opp- og nedturene på veien mot boligdrømmen.  Mer om “Husdrømmen” som gikk på NRK i 2009 her:
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/ostafjells/telemark/1.6598615

YouTubeFilm  om "12 på vei til egen bolig"  finner du her
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ObpJ2ljlIEM

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: