Kjetil har vært pårørende store deler livet: Derfor har han engasjert seg i omsorgstjenester

Kjetil Ørbeck.

Kjetil Ørbeck, som er direktør for forretningsutvikling i Ecura, delte sin sterke personlige historie om å være pårørende, noe som har vært en sterk pådriver for hans engasjement for omsorgstjenester.

Torsdag arrangerte Pårørendealliansen, i samarbeid med Nettverk for pårørendeforskning og NHO Geneo, en fagsamling for å sette pårørende på agendaen. På arrangementet ble det delt kunnskap på pårørendefeltet gjennom forskning og annet analyse arbeid samt synliggjøre kunnskapshull. På scenen stod blant andre helseminister, Ingvild Kjerkol (Ap), Stecy Yghemonos, administrerende direktør i Eurocarers, Christine Benedichte Meyer, leder av Kvinnehelseutvalget og professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole, og Kjetil Ørbeck, direktør for forretningsutvikling hos NHO Geneo-bedriften Ecura.

Født inn i pårørenderollen

Ørbeck la blant annet vekt på sin personlige historie som pårørende og hvorfor han og Ecura er engasjert i pårørendearbeid.

- Jeg har vært pårørende i mange år. Mor knakk sammen da min tvillingsøster og jeg ble født. Hun fikk en psykisk lidelse og slet med angst. De første årene fikk søsteren min og jeg omsorg fra personer som fikk betalt for det, slik at mor kunne ta ansvar selv senere, forklarer Ørbeck fra scenen.

- Hun kom seg ikke før vi var 4-5 år, legger han til.

Slet med å bli trodd

Men i slutten av tenårene fikk tvillingsøsteren store problemer med rus.

- I en alder av 19 år var tvillingsøsteren min en av Norges beste skiløpere. Som 20-åring var hun alkoholiker. Som 21-åring var hun narkoman, forteller Ørbeck åpenhjertig fra scenen.

Samtidig fikk Ørbeck barn i tidlig alder. Anders ble født med nedsatt funksjonsevne.

- Vi måtte kjempe for å bli trodd om at det var noe galt med Anders. Det tok åtte år før vi fikk støtte fra det offentlige, forteller han.

Se hele innslaget fra Kjetil Ørbeck her.