Tre år siden Norge stengte ned: - Vi må ivareta private aktører i fredstid dersom vi ønsker å ha dem her i krisetid

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, på besøk hos Volvat.

12. mars er det tre år siden Norge stengte ned grunnet koronapandemien. Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, markerte dette ved å besøke noen av NHO Geneo-bedriftene som har vært avgjørende for at Norge lyktes så godt som man gjorde med å håndtere pandemien.

Almlid startet dagen med et besøk hos Volvat Medisinske Senter på Majorstuen. Der fikk han blant annet en gjennomgang av hvordan Volvat bisto med å holde testkapasiteten til Oslo kommune oppe.

Les også: Tre år siden Norge stengte ned: Disse politiske gjennomslagene var avgjørende for å sikre nok medisinsk utstyr til Norge

Alene sto Volvat for rundt 1 av 4 PCR-tester i Oslo. Dette er privatkunder og offentlig regi.

- Pandemien har vist oss at vi trenger private som bidrar inn til det offentlige helsevesenet. Vi må ivareta private aktører i fredstid dersom vi ønsker å ha dem her i krisetid, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

Les også: Tre år siden Norge stengte ned: Mölnlycke roser samarbeidet med Sykehusinnkjøp

Den andre bedriften Almlid besøkte var OneMed. Dette er en av bedriftene som sørget for at Norge fikk nok medisinsk utstyr, som for eksempel smittvernutstyr, under pandemien. I løpet av de tre pandemiårene, leverte OneMed 200 millioner hansker (tilsvarer 20 års normalt forbruk), 15 millioner smittefrakker (tilsvarer 20 års normalt forbruk), 25 millioner munnbind (tilsvarer fem års forbruk), tre millioner oksygenmasker (tilsvarer 20 års forbruk), 30 millioner sprøyter og 30 millioner kanyler til vaksineprogrammet. 

Les ogsåTre år siden Norge stengte ned: Her er beredskapslageret som skal sikre Oslo mot neste pandemi

Les ogsåTre år siden Norge stengte ned: Disse testrobotene kjørte tusenvis av koronatester i døgnet

Nå drifter OneMed blant annet beredskapslageret til Oslo kommune, et offentlig-privat samarbeid som blant annet har resultert Anskaffelsesprisen 2022.

- Dette er jo et prakteksempel på hvordan et god offentlig-privat samarbeid kan fungere, sier Almlid.

Les også«Tre år siden Norge stengte ned: Har vi ikke lært?»