Webinar : Unntaket om reserverte anbudskonkurranser for ideelle aktører

5. mar 2024, kl. 10.00–11.00
Påmeldingsfrist 05.03.2024

Velkommen til webinar om lovligheten av reserverte anbudskonkurranser for ideelle aktører i anskaffelsesretten!

Er du opptatt av rettferdig konkurranse og lovlig praksis innen offentlige anskaffelser? Vil du lære mer om de nyeste rettslige utviklingene på området, samt hvordan ideelle og andre private leverandører kan sikre sine rettigheter og delta på like vilkår?

Da er dette webinaret av interesse for deg!

Bakgrunn

En fersk rettsavgjørelse fra Oslo tingrett, med uttalelse fra EFTA-domstolen og konkurranseøkonomisk bevisførsel, har kastet lys over lovligheten av reserverte anbudskonkurranser for innkjøp av sykehjemsplasser i Oslo kommune.* Samtidig observeres det en økende praksis i bruken av reserverte anbudskonkurranser blant innkjøpere som ønsker å favorisere ideelle aktører i offentlige anskaffelser. Dette har skapt samfunnsdebatt, økt interesse og bekymring i bransjen. Avkommersialiseringsutvalget, et regjeringsutnevnt utvalg, har nylig også kommet med utredning (NOU 2024:1) angående definisjonen av ideelle aktører.

Anskaffelsesregelverket i Norge

Det norske anskaffelsesregelverket gjelder for rundt 3000 ulike aktører innenfor offentlig sektor, som årlig kjøper inn varer og tjenester for omtrent 650 milliarder kroner. Dette gjør offentlige anskaffelser til en betydelig del av den økonomiske aktiviteten i landet.

Vi vil blant annet berøre:

  • Konsistensprinsippet som i hovedsak er et vilkår om oppdragsgiverne må ha konsistent innkjøpspraksis. I praksis innebærer dette at dersom en oppdragsgiver har lagt ut en tjenesteleveranse på åpent anbud må oppdraget i utgangspunktet være gjenstand for åpen anbudskonkurranse ved påfølgende kunngjøring av samme tjeneste.
  • Vilkåret om budsjettmessig effektivitet
  • Kravene i tilknytning til definisjonen av en ideell aktør

Formål

Dette webinaret har som mål å gi deltakerne innsikt i gjeldende rett, vilkårene for reserverte anbudskonkurranser for ideelle aktører, hva oppdragsgivere faktisk må vurdere i slike anskaffelser, samt hvordan private aktører kan ivareta sine interesser hvis de mistenker brudd på anskaffelsesregelverket.

Ordstyrer: Mee Eline Eriksson, NHO Geneo helse og velferd, prosjektansvarlig for offentlige anskaffelser.

Bidragsytere:

  1. Lennart Garnes, advokat fra SANDS: En spesialist på EØS- og konkurranserett, vil presentere relevante rettskilder og bruker dagsaktuelle eksempler for å belyse temaet.
  2. Elias Braunfels, fra Oslo Economics: Vil presentere konkurranseøkonomiske perspektiver og diskutere spørsmål knyttet til budsjettmessig effektivitet.

*Saksøkte i denne rettsprosessen, Oslo kommune, har anket tingrettens avgjørelse inn for lagmannsretten. Garnes og Braunfels er involverte i denne rettsprosessen som henholdsvis prosessfullmektig og sakkyndig vitne for Stendi AS og Norlandia Care Norge AS. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: