Avvikling av fritt behandlingsvalg: - Et stort tap for alle som ønsker å styrke satsingen på rus- og psykiatribehandling

Karita Bekkemellem, konstituert administrerende direktør i NHO Geneo. Foto: Lena Verås Eriksen.

NHO Geneo savner en utredning av hvilke konsekvenser avvikling av fritt behandlingsvalg vil ha for pasienter, ansatte og virksomheter.

- Det er viktig for oss å sikre at pasienter, ansatte og virksomhetene ikke blir skadelidende når fritt behandlingsvalg-ordningen avvikles. Slik vi ser det, finnes det ingen tegn til at regjeringen har en strategi for dette sier Karita Bekkemellem, konstituert administrerende direktør i NHO Geneo. 

- Avviklingen av ordningen er et stort tap for alle som ønsker å styrke satsingen på rus- og psykiatribehandling, sier hun. 

Helse- og omsorgsdepartementet har sendt forslag til endringer i regelverket for å avvikle godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg på høring. Forslaget innebærer at private leverandører ikke lenger kan få godkjenning for å levere spesialisthelsetjenester mot betaling fra staten. NHO Geneo påpeker i sitt høringssvar at det ikke er gjort noen utredning av hvilke konskvenser dette kan ha for pasienter, ansatte og virksomhetene som er en del av ordningen. 

- Det er lagt opp til at endringen skal gjennomføres allerede med virkning fra 1. januar 2023, med en overgangsordning på seks måneder. Høringsnotatet omhandler i liten grad hvilke konsekvenser avviklingen av godkjenningsordningen får for pasientene. Herunder er det heller ikke foretatt noen vurdering av realismen i om de offentlige helseforetakene allerede fra 1. januar 2023 vil være forberedt til å overta ansvaret (enten i egenregi eller at anbudsprosesser er mulige å gjennomføre så raskt) at det er mulig å sørge for et fullverdig tilbud til pasientene. Vår kunnskap om dette er at Helseforetakene er satt i en meget krevende situasjon for å løse dette innenfor alt lovverk og forsvarlighetskrav, står det i NHO Geneos høringssvar. 

Les NHO Geneos høringssvar her

Les NHOs høringssvar her

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: