Fritt behandlingsvalg: Nødvendig helsehjelp og arbeidsplasser legges ned

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Torsdag vedtok Stortinget å legge ned fritt behandlingsvalg. Dette skjer uten at man vet nok om hvilke konsekvenser dette vil få for pasienter, pårørende og ansatte. – Dette er en katastrofe, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

- Vi har allerede fått beskjed fra flere av våre medlemsbedrifter om at de nå starter nedskalering av driften. Det betyr blant annet oppsigelser og permitteringer, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, som blant annet representerer bedrifter som har levert tjenester via fritt behandlingsvalg.   

Ordningen fritt behandlingsvalg ble innført i 2015 og innebærer at pasienter har fått mulighet til å velge hvor og hvordan de vil motta behandling innen spesialisthelsetjenesten. Tilbudet omfatter ulike former for rettighetsbaserte tilbud, og finnes både i ideelle og andre private spesialisthelsetjenester. 

- Katastrofe 

Det er særlig innen rus og psykisk helse at ordningen er mye brukt. Etter avviklingen blir alternativene å velge mellom langt færre. Det betyr at mange pasienter ikke vil finne et tilbud som passer dem og den totale kapasiteten blir mindre. 

- Dette er en katastrofe for dem det gjelder, sier Bekkemellem.  

Allerede 1. januar 2023 skal ordningen være avviklet. Etter dette vil ikke behandlingsstedene få lov til å ta imot nye pasienter. Dette skjer uten at det er gjennomført en tilstrekkelig konsekvensutredning av hvordan dette vil ramme behandlingstilbudene, pasientene, pårørende og ansatte i bedriftene.  

- Vi frykter at behandlingskøene vil øke, og mener at personer med alvorlige psykiske lidelser og rusavhengighet taper på regjeringens hastverksarbeid. Det samme gjør ansatte på behandlingsstedene som får permitteringsvarsel i julegave, sier Bekkemellem.  

Fjerner pasientrettighet 

I 2021 var det litt over 21.000 pasienter som benyttet seg av fritt behandlingsvalg. Det er en økning på cirka 3000 sammenlignet med 2020. I 2022 ligger det an til at rundt 30.000 får behandling gjennom ordningen.  

- Ordningen har ikke vært perfekt, men i stedet for å ta tak i utfordringene og gjøre ordningen bedre, så avvikler de hele ordningen og fjerner en viktig pasientrettighet. Det er lite fremtidsrettet politikk, og kommer til å skape store utfordringer for vår felles offentlig helsetjeneste lenger frem når det gjelder kapasitet, kvalitet og valgfrihet for pasientene, sier Bekkemellem.  

 

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: