Medleverturnus: Full seier for NHO i Arbeidsretten

Cecilie Wille Søvik, direktør for arbeidsliv i NHO Geneo.

En enstemmig Arbeidsrett har kommet frem til at medleverturnus ikke er tariffstridig.

Dette er andre gang NHO har møtt i Arbeidsretten i 2022 hvor stridens kjerne omhandler medleverturnus. Spørsmålet er hvorvidt medleverturnus kan benyttes i bedrifter bundet av tariffavtale, i denne saken Pleie- og omsorgsoverenskomsten (avtale nr. 527), mellom NSF og NHO. Arbeidsretten la til grunn at overenskomsten og arbeidstidsbilaget ikke var en absolutt skranke for bruk av en medleverordning. Arbeidsretten la i denne forbindelse vekt på at NSF hadde medvirket til etableringen av ordningene lokalt.

Medleverturnus innebærer at de ansatte bor sammen med de som mottar tjenestene i noen døgn, etterfulgt av en lengre friperiode. Medleverturnus er etablert av hensyn til brukerne, i tillegg foretrekker mange ansatte denne arbeidsstrukturen. Brukerne i dette tilfellet er typisk personer med psykiske lidelser og/eller rusproblemer. Turnusen gjør at disse får færre personer å forholde seg til i løpet av et døgn, da de ansatte har færre vaktskift. Turnusen er utarbeidet i samarbeid med tillitsvalgte og har ifølge våre medlemsbedrifter, vært godt likt av mange ansatte.

«Diskusjonen om medleverordningen og NSFs direkte og indirekte medvirkning i forhandlingene om medleverordningene i Recoveryakademiet AS og Borger AS, tilsier at det ikke gjelder et krav om godkjenning fra eller avtale mellom NSF og NHO for å praktisere disse medleverordningene. På denne bakgrunn må de saksøkte frifinnes», heter det i dommen.

- Arbeidsrettens dom understøtter NHOs syn på medleverturusen og at turnusen ikke er tariffstridig. Dommen betyr at våre medlemsbedrifter kan fortsette å praktisere medleverturnusen som før. Dette er til det beste for brukerne, men også for de ansatte som ønsker å jobbe på denne måten, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo.

- Medleverturnus er en faglig anerkjent ordning. Etter to rettsrunder om dette, håper vi nå å få ro omkring medleverturnusen, sier Furulund.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: