- Offentlig-privat samarbeid viktigere enn noen gang

Publisert

Fra venstre: Karita Bekkemellem (NHO Geneo), Elin Ous (NHO Møre og Romsdal), Maria Marthinussen (Stendi).

- "Offentlig-privat samarbeid er viktigere enn noen gang", sa Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, da hun innledet NHO Møre og Romsdals næringspolitiske dag i Ålesund 22. august.

I Bekkemellems innledning trakk hun frem ulike private aktører som lokalt bidrar til å løse utfordringene i helsesektoren allerede i dag. Blant disse er Medi3, Kry, Stendi og Avonova. 

- Vi tror at dersom vi skal ha et velfungerende og bærekraftig helse- og omsorgstilbud så må alle gode krefter få lov til å bidra. Bedrifter som Medi3, Avonova, Stendi, Kry og flere andre ønsker å bidra til å til å løse utfordringene Norge står overfor, og da trenger vi mer samarbeid mellom offentlige, ideelle og private aktører – en velferdsmiks, oppfordret hun.

Hun la også vekt på utfordringene mange private aktører har i dag. Mange av disse er relatert til regjeringens ønske om en utfasing av private aktører fra helse- og velferdssektoren.

- For mange bedrifter i helse-, velferds- og oppvekstsektoren står det nå om de får lov til å eksistere, eller om de må legge ned. Om de får lov til å drive livreddende behandling. Eller om de får lov til å yte omsorg for barna våre, og gi familier valgfrihet og et litt annerledes tilbud, påpekte NHO Geneo-lederen.

Blant saker som har gått utover bedriftene, kom hun med flere eksempler: avvikling av fritt behandlingsvalg, forbud mot kommersielle aktører innen barnevern, og regjeringens nedsatte Avkommersialiseringutvalg som skal se på hvordan man kan fase ut kommersielle aktører fra helse- og omsorgssektoren.

Publikum fikk også høre mer om hvordan bedriftene møter disse utfordringene, da flere private helseleverandører fikk fortelle om deres perspektiver og hvordan de kan bidra til å løse flere samfunnsutfordringer.

Etter Bekkemellems innledning, var det duket for debatt om offentlig-privat samarbeid. Først mellom lokale ordførerkandidater, og deretter mellom fylkesordførerkandidatene fra ulike partier. Blant spørsmålene de måtte svare på var: Hva vil politikerne gjøre for å føre en mer næringsvennlig politikk i fremtiden? Og hvordan kan det offentlige og private samarbeidet bedre for å løse felles velferdsutfordringer? 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: