Åpen høring i Stortingets helse- og omsorgskomité: Privat sektor må benyttes for å sikre raskere behandling av pasienter

Publisert

Skjermdump fra Stortingets direktesending.

I forbindelse med forslag til Statsbudsjett for 2024 – og kapitler fordelt til helse- og omsorgskomiteen – holdt Stortingets helse- og omsorgskomité åpen høring mandag 16. oktober. Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd, og Cathy Capdeville, næringspolitisk direktør i Melanor, var til stede.

Det var Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd, som snakket på vegne av NHO Geneo og Melanor under høringen. Helsekøer og offentlig/privat samarbeid var blant temaene Furulund fokuserte på.

– Både primær- og spesialhelsetjenesten må ta i bruk kompetanse, kapasitet og løsninger som privat sektor kan bidra med. Politiske føringer om utfasing av private tilbydere i helse- og omsorgstjenestene hemmer investeringsvilje og skaper usikkerhet rundt drift og utvikling av tjenestene. Det er samfunnsøkonomisk gunstig av det offentlige å benytte den ledige kapasiteten private aktører representerer, sa Furulund.

I tillegg tok Furulund opp at regjeringen bør øke bevilgningene til forebyggende helse i Statsbudsjettet for 2024.

– Dette bør inkludere midler til Grønn Resept-ordningen som Stortinget har anmodet, for å styrke oppfølgingen og utvide tilbudet til flere, sa Furulund.

Videre fokuserte Furulund på regjeringens forslag om å halvere trygderefusjonene til kiropraktorene.

– Det foreslås å redusere bevilgningen med 100 millioner i 2024, ved å halvere trygderefusjonene til kiropraktorene. Det betyr høyere egenandeler og høyere terskel for at folk med dårlig økonomi skal få behandlet muskel og skjelettplager. Kiropraktorbehandling er en viktig del av det norske helsevesenet. Vi oppfordrer Stortinget til å revurdere kuttene i refusjonstakstene for kiropraktorbehandling, sa Furulund.

Cathy Capdeville, næringspolitisk direktør i Melanor, er tydelig på hva hun forventer av Stortinget fremover.

– Medisinsk utstyr representerer store muligheter for oss som enkeltmennesker, for næringslivet og for offentlig sektor. Medisinsk teknisk utstyr på norske sykehus er svært utdatert, som Riksrevisjonens rapport fra 2021 peker på. Vi ber Stortinget anmode regjeringen om å legge frem en helhetlig nasjonal strategi for medisinsk utstyr og bygge på involvering av leverandører og brukere, sier Capdeville.

Fra venstre: Torbjørn Furulund og Cathy Capdeville.

Legemiddelindustrien 

Administrerende direktør i Legemiddelindustrien (LMI),  Leif Runde Skymoen, var også til stede under høringen, der han  blant annet snakket om LMIs holdning til å etablere anbud på blåresept som permanent ordning. 

Se høringen her. NHO Geneo finner du 10:20 og LMI finner du 10:46.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: