Arbeidsretten behandler sak om medlevertjeneste.

Publisert

Medlevertjeneste er særlig aktuelt der tjenestemottakerne har behov for stabilitet. 28.-30. august behandlet Arbeidsretten en ny sak om medleverturnus. Spørsmålet denne gangen er i hvilken grad fagforeninger må involveres for at virksomheter skal kunne organisere institusjoner med medlevertjeneste.

På visse institusjoner kan ansatte bo og leve sammen med tjenestemottakere. Medlevertjeneste er en turnusordning hvor de ansatte på en institusjon har vakter som går over flere døgn. Eksempel på en slik turnusordning kan være fire døgn på, syv døgn av, tre døgn på og syv døgn av. Denne turnusordningen er tillat gjennom egen forskrift og kompenseres for med rikelig avspasering. Medlevertjeneste er særlig aktuelt der tjenestemottakerne har behov for stabilitet, og skal slippe å forholde seg til mange hjelpere.

28.-30. august behandlet Arbeidsretten en ny sak om medleverturnus – Medlever III. Arbeidsretten har to ganger tidligere behandlet strid om organisering av denne typen arbeid. I dommene Medlever I og Medlever II fra 2022 kom retten frem til at virksomhetene kunne organisere medlevertjeneste selv om det ikke forelå eksplisitt godkjennelse fra de sentrale fagforeningene; Fagforbundet og Sykepleierforbundet.

Tvisttemaet denne gangen – i behandlingen av Medlever III – er i hvilken grad fagforeningene må involveres for at virksomhetene skal kunne organisere institusjoner med medlevertjeneste. Retten skal ta stilling til flere spørsmål, blant annet om det er nødvending med en egen særavtale om slik spesiell tjeneste, og om fagforeningene har "vetorett" mot å organisere arbeid gjennom medlevertjeneste. Dom i saken forventes 9. oktober 2023.

– Vi ser frem til rettens avklaring, sier juridisk arbeidslivsdirektør i NHO Geneo, Cecilie Wille Søvik.

Allerede 10. oktober kl. 1330-1430 avholdes det webinar hvor NHO Geneos advokater vil redegjøre for dommen, og konsekvensene den vil føre med seg.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: