Fra sykevesen til helsevesen: – Vi må tørre å snakke sammen, og ikke se på hverandre som motstandere

Publisert

Fra venstre: Erik Magnus Sæthe (Partner, Oslo Economics), Ole Petter Hjelle (møteleder), Mee Eline Eriksson (Fagdirektør for forebyggende helse, NHO Geneo), Thor Magne Engerbakk (kreftpasient), Tove Elise Madland (Medlem (Ap), Helse- og omsorgskomité), Helle Aanesen (Daglig leder, Aktiv mot kreft) og Karita Bekkemellem (Adm. Dir., NHO Geneo).

Oslo Economics, Aktiv mot kreft og NHO Geneo holdt mandag arrangementet "Hvordan bevege oss fra sykevesen til helsevesen" under Arendalsuka. Administrerende direktør i NHO Geneo, Karita Bekkemellem, sier partene i helsedebatten må tørre å snakke sammen og ikke se på hverandre som motstandere.

Vi har stengt tatt ikke et helsevesen i Norge, men et sykevesen. Omtrent 97 av 100 norske helsekroner går til å reparere skader og sykdom som allerede har inntruffet. Oslo Economics laget en rapport om akkurat dette, og det var tema for Aktiv mot kreft, Oslo Economics og NHO Geneos arrangement under Arendalsuka.

– Helsepolitikere må tørre å tenke nytt når det gjelder forebyggende helsetiltak. Vi vet at primær- og sekundær forebygging er billigere og belaster helsevesenet mindre, i stedet for dyre ventekøer og behandlinger, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. 

90% av sykdomsbyrden i Norge er ikke-smittsomme sykdommer som i stor grad kan forebygges. 

– Hvis vi fortsetter som nå, hvordan ser folkehelsen ut om 10 år? 20 år? 30 år? sier Helle Aanesen, daglig leder i Aktiv mot kreft.

En drastisk kursendring med mer forebygging, for å behandle mindre, er helt nødvending. Karita Bekkemellem la press på at dette er noe vi må jobbe for sammen. 

– Vi er nødt til å få en helt annen debatt. Jeg ønsker meg en verdireform, en verdidebatt, sier Bekkemellem.

Ap-politiker, Tove Elise Madland, er enig i at vi må begynne å fremme forebygging. Hun understreker også at det er en del av hennes ansvar å gjøre noe med dette og være med å ta de riktige prioriteringene. 

– Vi politikere klarer ingenting alene. Vi fikser ingenting alene uten at vi spiller ball, sier Madland.

 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: