Besøk hos Nonneseter Idrettsbarnehage: Vi må slutte å nedsnakke yrket.

Publisert

Fra venstre: Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo, Karita Bekkemellem, adm.dir. i NHO Geneo, Miriam Osvik, styrer i Nonneseter Idrettsbarnehage og Trude Sydtangen, adm.dir. i Læringsverkstedet.

Søkertallene til barnehagelærerutdanningen har sunket med 25,6 prosent. Polarisering av debatten rundt barnehager og nedsnakking av barnehagelæreryrket bidrar.

Karita Bekkemellem, adm.dir. i NHO Geneo, og Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo, var mandag på besøk hos en av Læringsverkstedets barnehager: Nonneseter Idrettsbarnehage. Barnehagen med 75 barn, 24 ansatte og fem avdelinger ligger i en bygård midt på Grønland i bydel Gamle Oslo.

– Det er ikke gitt at det skal ligge en idrettsbarnehage midt på Grønland. Men det gjør bydelen godt. Mange bor i små leiligheter og trenger en barnehage med fokus på aktivitet, sier Miriam Osvik, styrer ved Nonneseter Idrettsbarnehage.

Osvik forteller om en barnehage som tilrettelegger for og oppfordrer til læring gjennom lek og at barna skal få ta styring i eget liv. I idrettsbarnehagen legger de spesielt godt til rette for barnas bevegelsesglede, og har aktiviteter og rom tilpasset dette.

– Opplevelsen av Nonneseter idrettsbarnehage var helt fantastisk. Det at de har bygget opp et slikt tilbud midt i smeltedigelen gjorde sterkt inntrykk. Fokus på aktivitet, ernæring og stimuli står i første rekke her. Dette er en koselig og trygg barnehage. I dag ble vi møtt med barn som kom løpende inn med smil om munnen, dedikerte og engasjerte ansatte som brenner for utdanningsløpet, sier Bekkemellem.

Når Osvik blir spurt om hun har noen ønsker for barnehagens fremtid svarer hun trygghet og forutsigbarhet. Trygghet og forutsigbarhet i å vite at hun er den del av en privat barnehagekjede som har trygge rammer for videre drift. At de kan få fortsette å være en del av Læringsverkstedet med fokus på raushet, hjertevarme og solid faglig kompetanseheving. Mulighet for fortsatt lokal tilpasning og frihet for barnehagen, barna og ansatte lokalt på Grønland må bevares.

Trude Sydtangen, Miriam Osvik og Karita Bekkemellem i Nonneseter Idrettsbarnehages kjøkkenhage.

Politikken bidrar til usikkerhet rundt yrket.

– Selv om opplevelsen i idrettsbarnehagen var fantastisk, ble vi møtt av usikkerheten som preger barnehagelæreryrket og ansatte, sier Bekkemellem.

Tidligere i år kunne man slå fast at førstevalgs-søkere til barnehagelærerutdanningen har halvert i løpet av de siste fire årene. I 2022 skrev Utdanningsforbundet at søkertallet til barnehagelærerutdanningen hadde en nedgang på 25,6 prosent. Trude Sydtangen, administrerende direktør i Læringsverkstedet, sier hun selv merker hvordan barnehagelæreryrket blir nedsnakket og tror dette bidrar til de lave søkertallene.

– Hvorfor skal noen velge barnehagelærerutdanning når det som blir fremmet er lav lønn og nedsnakking yrket? Dette bidrar til usikkerhet og gjør at unge ikke vil inn i barnehagelæreryrket, sier Sydtangen.

Politikken som føres i dag fører til usikkerhet for nåtidens og fremtidens barnehagelærere. Retorikken og de sterke føringene i avkommersialiseringsutvalget hjelper svært lite på motivasjonen til de som har lyst til eller vurderer å bli barnehagelærere, mener Bekkemellem.

– Det jeg brenner for, er ungene. I denne debatten er engasjement for ungene borte. Barnehagedebatten er blitt en teknisk debatt om ideologi. Det viktigste vi gjør i dag er å bygge opp ungene, og de forsvinner i debatten i dag, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Per i dag er Nonneseter Idrettsbarnehage i en god posisjon. Rekrutering av ansatte går veldig bra, jeg har et ungt og utdannet personell. Med den synkende trenden er dette noe vi ikke kan ta forgitt, forteller Osvik.

– Vi trenger å få en god dialog og finne ut hvordan de private og kommunale kan bygge hverandre opp, ikke ned. Vi har kun en agenda, og det er å bygge opp barnehagesektoren. Vi må gjøre en større innsats for å gi stolthet til de ansatte, sier Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: