Budsjetthøring: – Privat sektor må anerkjennes

Publisert

Foto: Skjermdump fra stortinget.no.

I budsjetthøringen om stortingsmeldingen "Fellesskap og mestring. Bo trygt hjemme" i helse- og omsorgskomiteen angående er NHO Geneo tydelige på at privat sektor må anerkjennes.

Tirsdag 25. oktober deltok NHO Geneo ved bransjedirektør for helse og velferd, Torbjørn Furulund, i statsbudsjetthøring om Meld. St. 24 "Felleskap og mestring. Bo trygt hjemme" i helse- og omsorgskomiteen. NHO Geneo var tydelig på hva landsforeningen mener stortingsmeldingen er svak på.

 – Det står flere henvisninger til frivillig og ideell sektor, det er vel og bra. Men på ett område er stortingsmeldingen skuffende svak. Privat sektor som ressurs inn på feltet omtales knapt, til tross for at kommuner utnytter seg av private tjenesteleverandører til en rekke lovpålagte oppgaver. Sektoren må anerkjennes, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør i helse og velferd i NHO Geneo.

Klare til å bidra

– Som bransjeorganisasjon representerer vi medlemmer som er dedikert til å møte de utfordringene som den økende eldrebefolkningen i Norge medfører. Vi erkjenner betydningen av å utvikle en helhetlig og bærekraftig eldreomsorg for å sikre at eldre borgere kan leve verdige og selvstendige liv i sine hjem så lenge som mulig. Og at vi skal ha en god offentlig helse og omsorgstjeneste med lik tilgang uavhengig av den enkeltes økonomi. Våre medlemmer kan supplere og bidra med kapasitet, tjenester det offentlige ikke kan eller finner formålstjenlig å produsere selv, og innovasjon og kvalitetsforbedringer, sier Furulund.

NHO Geneo fremhevde viktigheten av å strukturere privat-offentlig samarbeid på en måte som gjør det enklere for private aktører å bidra i eldreomsorgen.

Torbjørn Furulund la frem seks konkrete tiltak som kan hjelpe å realisere målene i Meld St. 24:
Eldretreningssentre:

Våre medlemmer, som inkluderer treningssentre for eldre, har ekspertise og erfaring i å tilrettelegge fysiske aktiviteter og trening som er skreddersydd for eldre. Vi foreslår å etablere samarbeid mellom offentlige instanser og private treningssentre for å tilby tilpassede treningsprogrammer for eldre i nærmiljøet. Dette vil bidra til å styrke eldre sin fysiske helse og dermed øke muligheten for å bo hjemme lengre.

Ernæring og kosthold

Ernæring er avgjørende for eldre sin helse og velvære. Våre medlemmer innen ernæringskompetanse for eldre kan spille en viktig rolle i å tilby kostholdsveiledning og tilpassede måltidsløsninger for eldre som bor hjemme. Det er behov for å etablere samarbeid mellom helse- og ernæringsfaglige eksperter for å sikre optimal ernæring for eldre.

Fallforebygging

Vi tilbyr fallforebyggende kurs som kan bidra til å redusere risikoen for fallulykker blant eldre. Disse kursene bør inkluderes som en del av et helhetlig forebyggingsprogram i samarbeid med kommunale tjenester. Ved å redusere antall fall, kan eldre opprettholde sin selvstendighet og bo hjemme lengre

Private sykehjem og livskvalitet

Samarbeid mellom private sykehjem og offentlige myndigheter har vist seg å kunne øke livskvaliteten for eldre. Særlig Oslo har omfattende og gode erfaringer med private og private ideelle sykehjem som del av kommunens tilbud. Både den faglige kvaliteten og aktivitetstilbudet økte betydelig. Mange av læringseffektene og tjenesteinnovasjonene er der fortsatt, og har gitt kommunene gode sykehjemstilbud. Private sykehjem kan tilby et bredt spekter av tjenester og aktiviteter som gir en meningsfull hverdag for beboerne. Dette samarbeidet bør oppmuntres og styrkes for å sikre at eldre får den omsorgen og oppfølgingen de fortjener. Her kan også private bidra med kapasitet i en tid hvor man står i fare for å ha for lav kapasitet. Alle kan ikke bo hjemme. Parternskap mellom kommuner og private kan være et kinderegg for etablering og drift av ulike omsorgstilbud.

Brukervalg i hjemmebaserte tjenester.

Veksten i hjemmebaserte tjenester utfordrer både kapasitet og kvalitet i kommunene. Hjemmetjenester skiller seg vesentlig fra institusjonstjenester ved at de foregår i pasienten/brukerens hjem. Det å ha innflytelse og påvirkningskraft på hvem som faktisk skal utføre tjenester for deg i ditt eget hjem, er grunnleggende rettigheter i en moderne velferdsstat. Brukervalg handler ikke bare om å velge noe, men viktigere, å kunne velge bort noe for noe bedre. Vi vet at svært få klagesaker hos Statsforvalter fører til endringer eller forbedringer, fordi det nesten alltid vil være mulig å dokumentere at tjenestens innhold og kvalitet er i henhold til lovverk og forsvarlighetskrav. Når kommunene aktivt legger til rette for brukervalg, gir de sine egne innbyggere større råderett og innflytelse over de tjenestene de mottar hjemme. Makt og myndighet til å velge bort leverandører som man ikke er fornøyd med, eller makt og myndighet til å velge bort et utilfredsstillende kommunalt tilbud er god forbrukerpolitikk. Det skaper gode insentiver til at både kommunale og private tilbydere har noe å strekke seg etter, for å bli enda bedre på å yte gode tjenester av høy kvalitet.

Aktivitetstilbud i privat regi

Det er et voksende antall private tilbydere som arrangerer ulike aktiviteter for eldre, inkludert kulturelle arrangementer, turer, og sosiale sammenkomster. Samarbeid med slike aktører kan berike eldre sin hverdag og fremme fellesskap. Denne typen samarbeid kan også frigjøre ressurser ved at helsepersonell kan konsentrere seg mer om de pleiefaglige oppgavene, mens brukere og pasienter får gode aktivitetstilbud fra samarbeidspartnere med kommunen.

Landsforeningen oppfordrer regjering og stortingspolitikere til å vurdere tiltakene.

– Vi oppfordrer regjeringen og stortingspolitikere til å vurdere disse tiltakene og ta initiativ til å samarbeide med våre medlemmer og andre private aktører for å oppnå en helhetlig eldrepolitikk som sikrer verdighet og selvstendighet for eldre borgere i Norge. Sammen kan vi skape en eldreomsorg som er tilpasset fremtidens utfordringer og behov, sier Furulund.

Se høringen her.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: