"Den norske barnehagemodellen: fra kapasitetsutvikler til kvalitetsutvikler"

Panelsamtale. Fra venstre: Lena Verås Eriksen (NHO Geneo), Kristin Voldnes (Norlandia barnehagene), Marit Lambrechts (Espira), og Helle Soos (Trollklubben barnehage).

Torsdag 23. mars deltok over 70 mennesker med interesse for barnehagesektoren på arrangementet «Den norske barnehagemodellen: fra kapasitetsutvikler til kvalitetsutvikler», i regi av NHO Geneo.

Deltakerne fra ulike barnehager, Stortinget, Kunnskapsdepartementet, LO, Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Utdanningsforbundet, politiske partier, og flere kommuner ble loset gjennom dagen av konferansier Kåre Anda Aronsen, direktør for strategi og analyse i NHO Geneo.

På vegne av regjeringen redegjorde statssekretær Kjetil Vevle fra Kunnskapsdepartementet for regjeringens nye barnehagestrategi: «Barnehagen for en ny tid». Han fremhevet blant annet at kompetanseutvikling og videreutdanning av barnehageansatte blir viktig fremover, og at vi fortsatt vil trenge private barnehager i årene som kommer.

Etter statssekretæren fikk deltakerne en gjennomgang av historien til barnehagesektoren fra 1980-tallet, via barnehageforliket i 2003, og frem til i dag fra historiker og rådgiver i Civita, Aslak Versto Storsletten. Etter en nyttig gjennomgang av suksessen bak den norske barnehagemodellen og hvordan vi viderefører modellen, advarte Storsletten mot en sakte kvelning av sektoren dersom man ikke endrer finansieringsordningen. Han argumenterte for at driftstilskudd, kapitaltilskudd og pensjonstilskudd til private barnehager må sees i sammenheng.

Et av hovedtemaene for seminaret var kvalitetsutvikling i barnehagen. Fra Espira, presenterte fag- og utviklingssjef Mari Fagerheim hvordan Espiras barnehager jobber systematisk med kvalitet i sine barnehager. Innlegget ble etterfulgt av en panelsamtale, moderert av kommunikasjonsdirektør i NHO Geneo, Lena Verås Eriksen, hvor spørsmålet om «hvordan private barnehager vil bidra til fortsatt kvalitetsutvikling i sektoren» ble besvart av ulike barnehageaktører.

På scenen sto Marit Lambrechts, administrerende direktør i Espira, sammen med daglig leder i Trollklubben barnehage Helle Soos, og Kristin Voldsnes, divisjonsdirektør i Norlandia barnehagene. Alle kom med flere innspill til hvordan de vil bidra, og det var en felles enighet om mer forutsigbarhet om man skal kunne jobbe godt med kvalitetsutvikling i fremtiden.

Etter at barnehageaktørene fikk diskutere hvordan de ville bidra, var det tid for politikerne til å svare bransjen. Fra Utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget, stilte Kari-Anne Jønnes (Høyre) og Maren Grøthe (Senterpartiet) opp til panelsamtale om hvilke ambisjoner deres partier og regjeringen har for barnehagesektoren fremover.

Signalene fra Grøthe var tydelige om at dersom man skal drive barnehager, må man også gå med overskudd. Hun understreket også at «ingenting er skrevet i stein i regjeringens barnehagestrategi, og at de gjerne ville ha innspill fra barnehagene».

Dette ble en god overgang til diskusjon rundt bordene, hvor deltakerne diskuterte seg imellom hvordan vi kan jobbe sammen om løsningene for en bærekraftig barnehagesektor i fremtiden.

Se bilder fra seminaret:

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: