Ekspertutvalgets rapport om allmennlegetjenesten: - Et steg i riktig retning

Ekspertutvalget for allmennlegetjenesten la frem sin rapport 18. april. NHO Geneo mener rapporten er et steg i riktig retning for å løse fastlegekrisen.

- Vi synes rapporten er god og omfattende. Den tar for seg flere viktige aspekter ved fastlegetjenesten, og kommer med flere forslag som kan bidra til å løse fastlegekrisen. Her er våre medlemmer klare for å brette opp ermene og bidra på flere områder, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Ekspertutvalget kommer med 59 forslag på ulike områder etter å ha gjennomgått allmennlegetjenesten.

- Det er bra at utvalget stiller spørsmål ved fastlegenes arbeidsoppgaver, og at det eksempelvis foreslås økt bruk av digitale tjenester og forenklinger når det kommer til tidsbruk på attester, sier Bekkemellem.

 

Private bidrag til allmennlegetjenesten

En stor andel av fastleger er i dag selvstendig næringsdrivende, noe som var tanken bak fastlegeordningen da den ble innført; mer samarbeid mellom offentlig og private aktører for å løse en utfordring. Til tross for mange gode forslag fra ekspertutvalget, savner NHO Geneo at private aktørers rolle blir trukket mer positivt frem i rapporten.

- Private aktører står klare til å bidra til allmennlegetjenesten. Aktører slik som Dr.Dropin, Aleris og Volvat har kapasitet, mulighet og evne til å bidra, men får ikke alltid slippe til. Hvis vi skal løse utfordringene helsetjenesten vår står overfor, og spesielt fastlegekrisen, må vi bruke de ressursene og den kapasiteten vi har, oppfordrer Bekkemellem.

- Mange kommuner opplever en svært presset fastlegesituasjon. For å avlaste kommunene, kan for eksempel Dr.Dropin påta seg fastlegeansvaret for innbyggere i kommunen som står uten fastlege. Dette gjør de allerede i Klepp kommune, med svært gode tilbakemeldinger. I stedet for å utelukkende snakke om hva kommunen må gjøre for å bedre situasjonen, kan kommunen se på hvordan private aktører kan brukes for å bedre fastlegetjenesten, sier hun.

 

For få LIS1-stillinger

En stadig tilbakevendende debatt de siste årene er diskusjonen rundt de såkalte LIS1-stillingene. LIS1, eller lege i spesialisering, er leger som har gått i gang med første delen av spesialistutdanningen sin. Ekspertutvalget problematiserer i sin rapport at vi ikke fullt ut utnytter den legekapasiteten vi har, fordi nyutdannede leger ofte må vente lenge på å få LIS-stilling. Her mener NHO Geneo-lederen at private kan være en del av løsningen.

- Flere av våre medlemmer har lenge hatt et ønske om å kunne tilby LIS1-stillinger, men opplever motstand mot dette. Aleris gjør allerede dette i noen grad ved å utdanne leger innen ortopedi, barneanestesi og plastisk kirurgi. Men flere av våre medlemmer vil gjerne ta et større ansvar for utdanning og tilby LIS-stillinger hvis de får muligheten til det, understreker Bekkemellem.

- Dette vil lette trykket på de offentlige plassene, og bidra til at flere leger får gjennomført spesialiseringen sin raskere, sier hun.

 

Redusere arbeidsbyrden for fastleger

Et av rapportens forslag er at det bør etableres rammer for mye legevaktarbeid fastleger kan pålegges.

- Det er ikke utenkelig at man i arbeidet med disse rammene ser at det vil være behov for mer legevaktarbeid enn det er tilgjengelige fastleger, slår Bekkemellem fast. Hun fortsetter: Her kan private aktører være en del av løsningen på mangelen av fastleger, og vi savner at rapporten ikke belyser dette.

- I en tid hvor vi, som Helsepersonellkommisjonen peker på, må gjøre mer med mindre ressurser, bør vi ta i bruk alle gode krefter for å sikre befolkningen tilgang på gode helsetjenester, sier Bekkemellem.

 

- Viktig at leger ønsker å bli fastleger

Det hurtigarbeidende ekspertutvalget peker også på at innbyggernes forventninger til kvalitet og tilgjengelighet av allmennlegetjenester er økende.

- For å møte befolkningens behov og forventninger i årene som kommer, er det viktig at vi har leger som ønsker å bli fastleger. I dag er det mange leger som ikke ønsker å bli fastlege fordi det er for stor arbeidsmengde. Hvis private aktørene som Aleris, Volvat og Dr.Dropin kan bidra til å avlaste fastlegene gjennom blant annet e-konsultasjoner, eller generelt i hverdagen gjennom offentlige avtaler, vil det redusere presset og gjøre det mer attraktivt å være fastlege, slår Karita Bekkemellem fast.

- Våre medlemmer melder om at mange foretrekker å få hjelp via video eller chat fra der de er. Hvis man i større grad siler antall henvendelser, vil man sikre at de som trenger fysisk konsultasjon med fastlegen får dette raskere uten at dette går utover kontinuiteten, fortsetter hun.

- Ekspertutvalgets skriver i sin rapport at framveksten av private aktører som tilbyr digitale tjenester viser at allmennmedisin er et marked der befolkningen er villige til å betale for legetjenester med god tilgjengelighet, sier Bekkemellem.

 

Det digitale gapet mellom offentlige og private helsetjenester

Rapporten om allmennlegetjenesten viser til at det har vært stor vekst i antall e-konsultasjoner etter arbeidstid og i helgene. Utvalget påpeker videre at utvikling av teknologi og bruk av e-konsultasjoner vil bli stadig viktigere, og foreslår at det utvikles en offentlig nasjonal e-konsultasjonstjeneste. Det er ikke NHO Geneo like positive til.

- Vi er ikke imot en nasjonal e-konsultasjonstjeneste, men vi mener det vil være bedre bruk av fellesskapets ressurser om det offentlige heller kjøper tilgang til private aktørers allerede utviklede og velutprøvde løsninger, sier Karita Bekkemellem.

- Private aktører har allerede mange gode digitale verktøy, og vi mener at staten burde i det minste vurdere å kjøpe tilgang til disse tjenestene heller enn å bruke store summer på og utvikle tilsvarende egne verktøy når man skal digitalisere helsesektoren ytterligere, avslutter hun.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: