Etterlyser langsiktig plan for barnehagesektoren

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, roser regjeringen for å kutte maksprisen på barnehageplass, men etterlyser samtidig en langsiktig plan for barnehagesektoren.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) offentliggjorde at månedsprisen for barnehageplass skal reduseres til 2.000 kroner. Dagens makspris er på 3.000 kroner. Den nye maksprisen skal gjelde fra høsten i budsjettåret 2024.  

- Denne reduksjonen vil gjøre det enklere for mange barnefamilier som sliter i en svært utfordrende tid med økende matpriser og renter som stiger, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.  

Færre søker seg til barnehagelærerstudiet 

Samtidig påpeker hun at sittende regjering har skapt stor usikkerhet i barnehagebransjen, hvor over 50 prosent av tilbudet blir levert av private aktører. Hun viser til regjeringens strategi for barnehagene og nullprofittutvalget, som har som mandat å utrede hvordan kommersiell drift kan fases ut i ulike skattefinansierte velferdstjenester. En av disse områdene er barnehager.  

- Vi må ha en langsiktig plan for barnehagesektoren. Det er skapt stor usikkerhet blant ansatte og bedriftseiere som følge av retorikken og politikken som føres av sittende regjering. Dette synliggjøres blant annet i at stadig færre søker seg til barnehagelærerstudiet. 300 studieplasser for barnehagelærere står tomme. Dette må vi ta tak i.  

- Det nytter ikke å vifte med en tusenlapp for barnefamilier, hvis vi ikke har folk som vil jobbe i sektoren, at folk har valgfrihet og får tilbudt en barnehageplass når de trenger det, legger hun til.  

Likebehandling må ligge til grunn 

Hun trekker fram barnehageforliket fra 2003, der alle partier gikk sammen for å blant annet sikre full barnehagedekning i Norge. Man trenger lignende initiativ for å videreutvikle sektoren på en god måte.  

- Likebehandling av private og offentlige barnehager lå den gang til grunn. Dette rokker dagens regjering med i strategien de har lagt frem, påpeker Bekkemellem.   

- Vi har i dag et av verdens beste barnehagesektorer. Dette har vi fått til som følge av et tett offentlig-privat samarbeid/velferdsmiks. Kvaliteten er høy, og effektiviteten er god. Dette må vi ta vare på i fremtiden også, men da må vi ha en langsiktig tverrpolitisk plan for sektoren, sier hun.  

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: