Lønns- og arbeidsvilkår er sentrale krav i anbud

Publisert

Juridisk arbeidslivsdirektør i NHO Geneo, Cecilie Wille Søvik.

Kan man stille krav til lønns- og arbeidsvilkår når private skal drive helse og omsorgstjenester for kommunen? Det spørsmålet diskuteres i valgkampen etter at Høyre har lovet å stille slike krav dersom de skal bruke private og private ideelle leverandører inn i deler av kommunens tjenesteproduksjon.

NHO Geneo viser til at slike krav er kommunene allerede i dag pliktig å stille i anbud, og ettergå at oppfylles i kontraktsperioden. Kommunene kan også stille krav om lønnsnivå på tilsvarende eller lignende nivå som kommunen i anbudskonkurranser selv om de ikke kan diktere en bestemt tariffavtale.  


Valgkampen går på høygir og tema har blitt diskutert og problematisert flere ganger, senest i Klassekampen den 29. august. 

Juridisk arbeidslivsdirektør Cecilie Wille Søvik i NHO Geneo, viser til at kommunene har stor handlefrihet i spørsmålet gjennom anbudsinstituttet, men at tema også er juridisk komplisert og at det naturligvis i det juridiske fagmiljøet vil kunne være ulike fortolkninger av lovverk og direktiver.  

- Kommunene kan stille krav om «tilsvarende» eller «lignende» vilkår. Men kommuner kan ikke stille krav om videreføring av kommunens tariffavtale ved en konkurranseutsetting. Et slikt krav om tilsvarende vilkår ivaretar organisasjonsfriheten til bedriftene, hvor de kan velge det tariffellesskapet de ønsker og være organisert i NHO, Virke, Spekter eller andre arbeidsgiverorganisasjoner, sier Cecilie Wille Søvik.   

 Hun understreker videre at tariffavtalene har som formål å hindre sosial dumping og useriøst arbeidsliv, og at de fleste NHO-avtalene er minstelønnsavtaler og bestemmer bare hva arbeidsgiver minst må betale.  De fleste arbeidstakere på slike avtaler har en lønn som ligger over minstelønnssatsene. 

- Tariffavtalene våre legger vekt på lokale forhandlinger med sine tillitsvalgte, som er tilpasset bedriftens konkurransesituasjon, rekrutteringsbehov og oppdragsgivers forventninger. Derfor blir denne problemstillingen noe oppkonstruert og på siden av den praktiske virkeligheten ute i arbeidsmarkedet, og i forholdet mellom oppdragsgiver og utfører, sier Wille Søvik.

 Wille Søvik påpeker også at det er stor knapphet på helsefaglig personell, og verre blir det fremover:  

 - Den som tror at privat sektor over tid kan lønne dårligere enn kommunen tar feil. Konkurransen om arbeidskraften er stor og de som skal være med å tiltrekke seg helsepersonell må tilby konkurransedyktig lønns og arbeidsbetingelser, understreker Wille Søvik. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: