NHO Geneo årskonferanse: - Vi har ikke nok hender, så vi må ta i bruk nye verktøy.

Publisert

I panelet (f.v.): Tommy Skjervold (NHO), Jan Ivar Ingebretsen (Melanor), Leif Rune Skymoen (LMI), Øystein Eriksen Søreide (Abelia). Foto: Margit Selsjord/LMI. Foto: Ola Eloranta

"Vi har ikke nok hender, så vi må ta i bruk nye verktøy", sa Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i LMI, på NHO Geneos årskonferanse.

I panelet som kommenterte på regjeringens satsing på helsenæring i Norge hadde Skymoen med seg Jan Ivar Ingebretsen, direktør for markedstilgang i Melanor, og Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia. Panelet var ledet av Tommy Skjervold, myndighetsdirektør i NHO.

Søreide mente at regjeringens satsing er lovende takter. - "Dette tyder på at vi endelig griper mulighetene som ligger i helsenæringen. Nå må vi gå fra å løse utfordringene, til å gripe mulighetene - spesielt på digitale løsninger."

Ingebretsen trakk frem at medisinsk utstyr er en industri som Norge kan dra mer nytte av, ikke bare i vårt eget helsevesen, men også som eksport. Videre stilte han spørsmål ved regjeringens strategi: "Når statssekretæren legger frem sin eksportsatsing, så savner vi hva som er strategien bak. Hvordan skal innkjøp av medisinsk utstyr fungere bedre i fremtiden?"

Panelet fikk spørsmål av moderator Skjervold, om hvordan suksess ser ut for helsenæringen?

I god NHO-ånd, svarte Eriksen Søreide at "vi må slippe til flere aktører innen NHO Geneo og Abelia. Det er mange som kan og bør bidra, og det vil bidra til at eksportsatsingen lykkes. Videre må vi ta mer i bruk innovative anskaffelser; det er mange av våre medlemmer som er til å bidra, men de må også få lov til det."

Skymoen som leder Legemiddelinsdustrien, trakk frem at "vi må ha bedre måter å behandle på, fordi dette vil gi større gevinster for helsevesenet. Om vi skal sammenligne med våre naboland, så eksporterer Sverige for 90 milliarder kroner i året. Danmark enda mer. Om Norge klarer å bygge noen selskaper som tilsvarer en tiendedel av det Sverige og Danmark har, så har vi lykkes med å skape en av Norges største eksportnæringer."

Til slutt fikk Ingebretsen ordet, og understreket etterslepet på medisinsk-teknisk utstyr (MTU) på norske sykehus. Gjennomsnittlig alder på MTU på norske sykehus er ca. 9 år, ifølge Riksrevisjonen. Derfor slo han fast at det er på tide med en nasjonal strategi for medisinsk-teknisk utstyr, og at dette kan bidra til at vi lykkes med den norske helsenæringen.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: