NHO Geneo på plass for å gi innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan

Fra venstre: Cathy Capdeville, direktør for næringspolitikk i Melanor, Monica Larsen, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI), helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), næringspolitisk direktør i NHO Geneo, Grete Karin Berg, Tarje Bjørgum, leder for bærekraft og helse i Abelia, og Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør for marked og prosjekt i Melanor.

Hvordan kan teknologi og digitalisering bidra til redusert vekst i personellbehov for å imøtekomme fremtidens bærekraftsutfordringer? Det var noe av det som ble diskutert på en rundbordskonferanse om Nasjonal helse- og samhandlingsplan hos Helse- og omsorgsdepartementet.

Regjeringen har startet arbeidet med Nasjonal helse- og samhandlingsplan (NHSaP), som etter planen skal fremmes i slutten av 2023.

Nasjonal helse- og samhandlingsplan vil ta for seg regjeringens ambisjoner om å videreutvikle vår felles helse- og omsorgstjeneste og motvirke sosiale og økonomiske helseforskjeller. Et overordnet mål for meldingen er å sikre sammengende pasientforløp og gode tjenester i hele landet. 

Må involvere næringslivet

I Nasjonal helse- og samhandlingsplan vil regjeringen fokusere på tiltak som kan realiseres innenfor planperioden. Regjeringen vil prioritere tiltak som bidrar til samhandling på tvers av tjenestenivåene (primær- og spesialisthelsetjeneste) og ha fokus på at teknologi og digitalisering bidrar til redusert vekst i personellbehov for å imøtekomme fremtidens bærekraftsutfordringer.

- Jeg vil berømme regjeringen for å få på plass et slikt møte, hvor partene blir invitert inn for å gi innspill. Det ble mange gode diskusjoner og refleksjoner  om tematikken, fortelle næringspolitisk direktør i NHO Geneo, Grete Karin Berg. 

- I helsepersonellkommisjonens rapport defineres digitalisering som ett av seks tiltaksområder for en bærekraftig helsetjeneste. Digitalisering er ikke et tema for seg selv. Digitalisering bør bygges inn i de øvrige fem tiltaksområdene der det er naturlig. Vårt råd er at myndighetene bør være gode på å beskrive behovet og så involvere næringslivet i utviklingen av løsninger. Ut av slike innovative anskaffelser vil det sannsynligvis også komme integrerte digitale løsninger, sier Berg. 

Næringsvekst og eksport

- Innovative anskaffelser og offentlig privat samarbeid kan også gi ny næringsvekst og økt eksport både innen helsenæringen og andre næringer. Dette er også noe som landet vårt trenger mye mer av i de neste 20 årene, forklarer hun. 

I tillegg til Berg, deltok også representanter fra NHO Geneos bransjer: Cathy Capdeville, direktør for næringspolitikk i Melanor, Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør for marked og prosjekt i Melanor, Monica Larsen, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI). I tillegg deltok Abelia ved Tarje Bjørgum, leder for bærekraft og helse. 

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: