NHO Geneos årskonferanse: - De private må gå foran og vise at de er best i klassen

Publisert

I panelet (f.v.): Lena Verås Eriksen (NHO Geneo), Mona Lien (Humana), Marit Lambrechts (Espira). Foto: Margit Selsjord/LMI. Foto: Ola Eloranta

I panelet "Hvordan sikre bedre offentlig-privat samarbeid i fremtiden, og hvordan henger verdikjeden sammen?" fikk deltakerne høre tanker fra bransjen om hvordan private aktører kan bidra til velferdsstaten vår.

Ledet an av Lena Verås Eriksen, kommunikasjonsdirektør i NHO Geneo, fikk Mona Lien (administrerende direktør i Humana omsorg og assistanse) og Marit Lambrechts (administrerende direktør i Espira) dele sine innspill rundt hvordan vi kan sikre bedre offentlig-privat samarbeid i fremtiden. 

Lambrechts begynte med påminnelse om at det i år er 20 år siden barnehageforliket. For å få til forliket, la SVs Øystein Djupedal og FrPs Siv Jensen ideologi til side, til det beste for barna og familiene. I 2003 var det en barnehagedekning på rett over 50%, mens med de private med på laget har vi nå fått en barnehagedekning på nesten 100%.

Dette har også fått andre ringvirkninger. Blant annet i en rapport Menon Economics har utarbeidet, så kom de frem til at Norge har fått over 36 milliarder kroner mer i verdiskapning som et resultat av at kvinner har kommet ut i arbeidslivet fremfor å være hjemme med barn. "Dette er resultatet av et godt offentlig-privat samarbeid", sier Espira-lederen. 

- Samtidig er det slik at norsk barnehagesektor scorer best i utdanningsløpet, fra barnehager til høyere utdanning. Vi scorer også best i Norden. Dette er mye takket være de private aktørerene, fortsetter hun. 

For å sikre et godt offentlig-privat samarbeid i årene som kommer, etterlyser Lambrechts flere politikere som Djupedal og Jensen. Hun ønsker at man setter pasientene, brukerne og barna i fokus fremfor politikk og ideologi.

- De private må gå foran og vise at de er best i klassen, og dele dette med det offentlige. Slik kan man samarbeide bedre, lære av hverandre, og gjøre hele sektoren bedre, konkluderte hun. 

Mona Lien fortalte sin historie om hvordan hun jobbet i det offentlige, men ville skape noe bedre og mer innovativt. Derfor startet hun en liten barnevernsbedrift i Tønsberg, som i dag har blitt en del av Humana.

- Jeg husker godt det første anbudet på barnevern for 20 år siden. Min motivasjon om å levere kvalitet og et godt tilbud er den samme i dag som for 20 år siden. Nå er etterspørselen er økende, men motstanden er også økende. Det er utfordrende når det offentlige sier at vi vil egentlig ikke ha dere, men vi trenger dere, sier Lien. 

- Det er ingen tvil om at private aktører trengs. Jeg tror at det offentlige må anerkjenne at vi private trengs, og at vi bidrar med innovasjon og kvalitet. Dersom vi skal ha mer offentlig-privat samarbeid, må vi også få slippe til, avslutter hun. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: