Nord i Sør: - Vi må ta i bruk hele verktøykassa

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, var en av innlederne på Nord i Sør. Der la hun vekt på betydningen av offentlig-privat samarbeid og hvilke muligheter som ligger i den norske modellen.

Dette er talen til Bekkemellem: 

Etter den største uroen vi har opplevd i vår moderne tid, korona-pandemien, bør vi være fylt med håp og optimisme. Det er vi, men for NHO Geneo-medlemmene handler ikke uroen nå om økt skattetrykk og dårlige rammebetingelser. Det handler om at myndighetene vil fjerne muligheten til å drive livreddende behandling og verdiskaping i norsk næringsliv.  

For å illustrere situasjonen for NHO Geneos medlemmer, så har jeg tatt med en verktøykasse. Vi skal nå bygge et hus for fremtiden. Verktøyene i verktøykassen representerer alle verktøyene vi som samfunn har for å møte de utfordringene vi står overfor i tiden som kommer. For vi er i en privilegert situasjon. Vi blir stadig flere eldre, men samtidig øker sykdomsbyrden og vi får færre som står i jobb. Det er en utfordring som vil treffe oss alle.  

I verktøykassen har vi en hammer, målestokk, spikre, skrutrekker og mange andre nyttige verktøy. Hver og en av disse har ulike kvalifikasjoner som utfyller hverandre. I dette tilfellet representerer verktøykassen velferdsstaten vår, og verktøyene er de ulike bedriftene, offentlige og private, som skal være med å bygge fremtidens velferdssamfunn. 

Dersom vi skal bygge et hus som skal stå i flere hundre år, trenger vi ikke bare hammeren, men også spikeren.  

Vi har alltid tatt i bruk alle verktøyene våre når vi har møtt på store utfordringer. Hele velferdssamfunnet vårt er bygget på samarbeid mellom offentlig og private aktører. Slik var det også i 2000 da Stoltenberg 2-regjeringen, som jeg var en del av, der det i tiltredelseserklæringen ble slått fast at «det offentlige leverer hoveddelen av velferdstjenestene. Private og frivillige organisasjoner har også en rolle å spille». Men nå fjernes mange av verktøyene av samme partier som for 23 år siden var tydelig på at private helsebedrifter har en viktig rolle å spille. Slik er den politiske situasjonen for mange av våre medlemmer.  

Så tilbake til verktøykassen. Ja, det er uro i den norske helsenæringen. Men vi har et fantastisk utgangspunkt for å lykkes med å bygge et hus for fremtiden, bygge et hus som tåler alle stormer som treffer Nord-Norge og resten av landet. Vi i NHO Geneo er optimistiske. Vi vil være med å redde liv, og vi er det viktige verktøyet i verktøykassen som kan sikre at også våre andre viktige næringer lykkes på sikt.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: