Offentlige pasienter står årevis i helsekø - kunne vært behandlet i løpet av to uker hos Aleris

Publisert

Omvisning: Hanne Barkved (fra venstre), sykehusdirektør ved Aleris Stavanger, Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris, og Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, under omvisningen på det nye Aleris-sykehuset i Stavanger.

Mange pasienter står unødig lenge i helsekø. Aleris har ledig kapasitet, men blir ikke benyttet.

Tirsdag denne uken besøkte Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, Tone Grindland, regiondirektør for NHO Rogaland, og Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, Aleris i Stavanger.

Sterk vekst

Det nye Aleris-sykehuset i Stavanger åpnet dørene 3. mars 2021. Det toppmoderne sykehuset, som er på 2.000 kvadratmeter og har 80 ansatte, har en kapasitet på 110.000 pasienter i året. I regionen, og ellers i landet, opplever Aleris sterk vekst, men det er stadig færre pasienter som kommer fra det offentlige. Det bekymrer Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris.

- Det offentlige burde utnytte den kapasiteten som er hos private for å ta unna behandlingskøene. På den måten ville pasientene fått raskere behandling og slipper årevis i offentlig kø, sier Tunold.

Ved inngangen til 2023 sa Helse Vest opp alle avtalene med private aktører. Resultatet er rekordlange ventetider, ifølge Aleris. Tunold trekker frem ventetiden ved Stavanger universitetssykehus innen for eksempel urologi (prostataproblem), gastro (brokktilstander i pungen) og operasjon av åreknuter. Her er ventetiden (ved Stavanger sykehus på) henholdsvis 92 uker, 75 uker og 128 uker. Til sammenligning kan Aleris operere samme pasienter i løpet av 1-2 uker.

- Hadde det offentlige tatt i bruk vår kapasitet, kunne mange av disse pasientene unngått mange uker i kø og alt det medfører. Det er pasientene dette først og fremst handler om, sier Tunold. - Vi både kan og vil hjelpe, som et supplement til den offentlige helsetjenesten.

- Paradoks

Hun får støtte av Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO, Tone Grindland, regiondirektør for NHO Rogaland, og Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, Aleris i Stavanger.

- Det er et paradoks at den ledige kapasiteten som finnes hos private aktører, ikke blir benyttet av det offentlige. Vi må sette pasientene først, sier Hauglie.

- Jeg er skuffet over den politikken som føres av sittende regjering på dette området. De har alle muligheter til å kutte i helsekøene, men gjør det ikke. Dette medfører at vi har på full fart inn mot et todelt helsevesen, sier Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: