Seminar om den norske barnehagemodellen i Bergen: - Vil satse på private barnehager

Paneldebatt i Bergen. F.v.: Thomas Flesland (SP), Ole Martini (V), Linn Katrin Pilskog (AP), Eivind Nævdal-Bolstad (H), Joel Ystebø (KrF), Daniel C. E. Hägglund (FrP), moderator Ola Eloranta (NHO Geneo).

13. og 14. april var det duket for barnehagebesøk og barnehageseminar i Bergen om den norske barnehagemodellen. Temaet for seminaret var «Barnehagene – fra kapasitetsutvikler til kvalitetsutvikler».

Barnehageseminaret ble arrangert av NHO Geneo, landsforeningen for helsenæring, velferd og oppvekst. Seminaret ble innledet av regionsdirektør i NHO Vestlandet, Helene Frihammer, som presenterte NHOs regionskontor og deres arbeid inn mot høstens kommunevalg til de fremmøtte fra Bergen kommune, Utdanningsforbundet, politiske partier, og ulike barnehager – både frittstående og kjeder.

Etter et innlegg fra Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo, om hvordan NHO Geneo jobber for barnehagene, fikk de fremmøtte høre en innledning fra byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen kommune, Linn Katrin Pilskog (AP), om status for barnehagesektoren i kommunen.

Etter byrådens innledning ble fem andre politiske partier invitert opp på scenen til en paneldebatt.

 

Vil fortsette å satse på private barnehager

I panelet, hvor temaet var «hvordan de politiske partiene vil jobbe for at den norske barnehagemodellen fortsetter og videreutvikles», satt Thomas Flesland (gruppeleder fra Bergen Senterparti), Ole-Ansger Martini (3. kandidat til bystyret for Bergen Venstre), Eivind Nævdal-Bolstad (tidl. leder av Bergen Høyre og leder av utvalget for finans, kultur og næring i Bergen kommune), Joel Ystebø (ordførerkandidat fra Bergen Kristelig Folkeparti) og Daniel C. E. Hägglund (ordførerkandidat fra Bergen Fremskrittsparti), i tillegg til byråd Pilskog.

Panelet var godt sammensatt av styringspartiene i Bergen (AP og V), Aps regjeringspartner Senterpartiet, og opposisjonspartiene Høyre, KrF og FrP. Alle partiene var likevel enige om at private barnehager trengs i Bergen i årene fremover. Dagens fordeling mellom kommunale og private barnehager i Bergen kommune er 40% kommunale og 60% private, noe som er over gjennomsnittet på landsbasis for andel private barnehager.

I panelet la spesielt la byråden vekt på at Arbeiderpartiet ikke ønsker å re-kommunalisere private barnehager, og alle partiene trakk særlig frem at private barnehager er nødvendig for å ha mer mangfold i barnehagetilbudet, bidra til mer kvalitetsutvikling, og gi familiene mer valgfrihet.

 

Spent på regjeringens barnehagestrategi

Partiene ble utfordret av panelets moderator Ola Eloranta, seniorrådgiver for politikk og kommunikasjon i NHO Geneo, til å svare på hvilken betydning vil det få for de private barnehagene og foreldrenes valgfrihet i Bergen kommune, om kommunen får bestemme mer over dimensjonering og finansiering av barnehagene slik regjeringen foreslår i sin nye barnehagestrategi «Barnehagen for en ny tid». Strategien ble lansert i januar, og flere nasjonale tiltak vil bli presentert senere i år.

Flere av politikerne var spente på hvilke tiltak regjeringen vil komme med for barnehagene i tiden fremover. I spørsmålet rundt forslaget om økt makt til kommunen over dimensjonering og finansiering av barnehagene i Bergen kommune, var flere skeptiske til hva dette vil bety for private barnehager. Ole Martini (V) var positiv til mer makt til kommunen og argumenterte med at kommunen best kjenner de lokale behovene, mens Eivind Nævdal-Bolstad (H) mente dette kunne gjøre det lettere å prioritere de kommunale barnehagene over de private og ideelle. Dette vil føre til mindre likebehandling, fulgte han opp.

 

Fokus på kvalitetsutvikling og samarbeid

I etterkant av paneldebatten, fortalte fag- og utviklingssjef i Espira, Mari Fagerheim, om hvordan Espira har jobbet systematisk med kvalitet i barnehagene, og hvordan flere kan gjøre dette til barnas og de ansattes glede.

Et gjennomgående problem barnehager sliter med landet over, er rekruttering. Det er vanskelig å få tak i nok barnehagelærere. De over 50 deltakerne fikk derfor høre om et godt eksempel fra Espira Ulsetskogen barnehage i Åsane, som samarbeider med NLA Høgskolen. Gjennom dette samarbeidet får barnehagelærerstudenter på NLA Høgskolen mulighet til å jobbe i barnehagen mens de studerer, og ha praksisen sin i Espira Ulsetskogen. Barnehagen er Bergens største barnehage med over 350 barn og 60 ansatte.

Avslutningsvis fikk deltakerne mulighet til refleksjon og diskusjon i grupper om fremtiden til den norske barnehagemodellen, og hvordan politikere, barnehagene og interesseorganisasjoner kan jobbe sammen om løsningene.

 

Byråden på besøk i Espira Ulsetskogen barnehage

Dagen før seminaret, hadde Espira Ulsetskogen barnehage, sammen med NHO Geneo, invitert byråden for barnehager i Bergen og andre politikere til besøk i barnehagen.

Stolt viste styrer Anette Hem Reidarsen og flere av de ansatte ved Espira Ulsetskogen frem Bergens største barnehage til byråden for barnehage, idrett og kultur i Bergen kommune, Linn Katrin Pilskog (AP).

Temaet for besøket var rekruttering til barnehagene, og hvordan man kan få og beholde gode pedagoger og øvrige ansatte. Dette er et spesielt aktuelt tema i en tid hvor søkertallene til barnehagelærerutdanning går nedover. Videre fortalte Hem Reidarsen om hvordan de jobber med kompetanseutvikling av sine ansatte, og systematisk kvalitetsutvikling i barnehagen på Åsane.

Med på besøket var også politikerne Eivind Nævdal-Bolstad og Eivind Hermansen fra Bergen Høyre, og Daniel C. E. Hägglund, ordførerkandidat for Bergen FrP. I tillegg stilte NHO Vestlandet sterkt på barnehagebesøket med regiondirektør Helene Frihammer, og to av deres advokater.

 

Godt samarbeid mellom kommunale og private barnehager

I Bergen er andelen private barnehager 70 prosent, og Espira Ulsetskogen er en av disse. Barnehagen er byens største med over 350 barn og 60 ansatte. Under besøket uttrykte byråden og politikerne fra Høyre og FrP at de alle var fornøyde med samarbeidet mellom de private og kommunale barnehagene, og at dette fungerte godt. De gav også utrykk for at dette var noe de ønsket å bygge videre på i årene som kommer.

Spesielt for Espira Ulsetskogen, er at de samarbeider med NLA Høgskolen, hvor studenter på barnehagelærerutdanningen kan jobbe i barnehagen under studiene og ha praksisperioden sin der. Dette samarbeidet var noe politikerne var imponert over, og roste styrer Anette Hem Reidarsen for.

 

Varme måltider til barna

Espira Ulsetskogen er en av mange barnehager som er fullkostbarnehage. Det vil si barna får tre måltider hver dag, og tre ganger i uka får barna også varme måltider som lages på kjøkkenet i barnehagen. De har en kokk som er opptatt av at barna får i seg et variert kosthold, og får prøve ut ulike smaker og matvarer.

Dette ble godt mottatt som et tiltak for sosial utjevning fordi barna spiser akkurat den samme maten. Det bidrar også til gode spisevaner for barna, som de tar med seg i senere år.

 

Egen lavvo og store uteområder

Mot slutten av barnehagebesøket, fikk de fremmøtte en omvisning i barnehagen. Vi fikk se skolespireavdelingene, hvor de eldste barna som skal starte på skolen til høsten går. En av disse avdelingene er en friluftsavdeling, som tilbringer hele dagen ute i skogen og barnehagens egen lavvo. Her fikk også politikerne komme på besøk og lære mer om hvordan lek bidrar til læring for barna.

- For oss i NHO Geneo var det givende å se og høre både barnehageledere og politikere fortelle om et vellykket offentlig-privat samarbeid, og at dette er noe de ønsker å videreføre i årene fremover, avslutter Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo.

 

Barnehagebesøk bergen.jpg

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: