Seminar om den norske barnehagemodellen i Trondheim: - Vil ha mer likebehandling av barnehagene

Marte Løvik, fungerende regionsdirektør i NHO Trøndelag. Foto: Ola Eloranta (NHO Geneo)

28. og 29. mars var det duket for barnehagebesøk i Trøndelag og barnehageseminar om den norske barnehagemodellen, denne gangen i Trondheim. Temaet for seminaret var «Barnehagene – fra kapasitetsutvikler til kvalitetsutvikler».

Barnehageseminaret ble innledet av fungerende regionsdirektør i NHO Trøndelag, Marte Løvik, som presenterte regionskontoret og deres arbeid inn mot høstens kommunevalg til de fremmøtte fra Utdanningsforbundet, ulike barnehager, kommuner og politiske partier.

Etter et innlegg fra Tone Mila, fagsjef for barnehager i NHO Geneo, om hvordan NHO Geneo jobber for barnehagene, ble fire politiske partier invitert opp på scenen til en paneldebatt.

 

Advarer mot mer makt over barnehagene til kommunene

I panelet, hvor temaet var «hvordan de politiske partiene vil jobbe for at den norske barnehagemodellen fortsetter og videreutvikles», satt Elin Marie Andreassen (gruppeleder og kommunalråd fra Trondheim FrP), Trygve Bragstad (kommunalråd fra Høyre), Geirmund Lykke (fylkesleder i Trøndelag KrF, gruppeleder for Trondheim KrF og leder av Oppvekstkomitéen i Trondheim bystyre), og Vegard Fenes (gruppeleder og kommunalråd fra Senterpartiet).

Til tross for at kun et av partiene sitter i posisjon i bystyret, var alle partiene enige om at private barnehager trengs i fremtiden for å ha mer mangfold i barnehagetilbudet, bidra til mer kvalitetsutvikling, og gi familiene mer valgfrihet.

Partiene ble utfordret av panelets moderator Ola Eloranta, seniorrådgiver for politikk og kommunikasjon i NHO Geneo, til å svare på hvilken betydning vil det få for de private barnehagene og foreldrenes valgfrihet i Trondheim kommune, om kommunen får bestemme mer over dimensjonering og finansiering av barnehagene slik regjeringen foreslår i sin nye barnehagestrategi «Barnehagen for en ny tid».

Flere argumenterte for at det må bli mer likebehandling av barnehagene, og endre dagens finansieringsmodell. Et av forslagene var en kommunal lånegaranti for private barnehager til lån for blant annet utbedring av barnehagebygg eller uteområder. Samtlige partier advarte også om at dersom kommunen får bestemme mer over dimensjonering og finansiering, vil dette gå utover de private barnehagene og svekke dagens barnehagemodell.

I etterkant av paneldebatten, fortalte fag- og utviklingssjef i Espira, Mari Fagerheim, om hvordan man kan jobbe systematisk med kvalitet i barnehagene, etterfulgt av styrer i Espira Muruvik barnehage, Therese Dahl Skeid, som presenterte sitt arbeid med kvalitetsutvikling i deres barnehage.

Avslutningsvis fikk deltakerne mulighet til refleksjon og diskusjon i grupper om fremtiden til den norske barnehagemodellen, og hvordan vi kan jobbe sammen om løsningene. Det resulterte i flere gode innspill som NHO Geneo vil ta med seg videre i sitt arbeid.

 

 

Politikerbesøk i Espira Muruvik barnehage

NHO Geneo har en runde denne våren med besøk i våre medlemsbarnehager. Med på besøkene har vi lokale politikere for å belyse og diskutere private barnehagers situasjon. 28. mars hadde vi gleden av å besøke Espira Muruvik i Malvik kommune utenfor Trondheim, hvor styrer Therese Skei Dahl viste frem sin barnehage.

Med på besøket var ordfører i Malvik kommune Trond Hoseth (AP), sammen med Senterpartiets ordførerkandidat May Britt Kjelsaas og Kristin Kulseth fra NHO Trøndelag. Tema for besøket var hvordan Espira Muruvik jobber med kvalitet og kvalitetsutvikling, samarbeidet barnehagen har med de kommunale barnehagene, og kompetansehevingen Skeid har ledet for sine ansatte - noe som har gitt gode resultater både for ansatte og barn.

Ordføreren og ordførerkandidaten var fornøyd med samarbeidet mellom de private og kommunale barnehagene, og gav utrykk for at dette var noe de ønsket å bygge videre på i årene som kommer.

Under besøket var ordføreren særlig opptatt av hvordan Espira Muruvik legger vekt på ansattes mulighet til medvirkning i alle prosesser, som gjør at folk trives på jobb og det skapes stabile arbeidsplasser over tid.

 

Det gode mattilbudet

Et annet tema som ble løftet frem var det gode mattilbudet barnehagen har og viktigheten av dette; både god, sunn og ernæringsriktig mat, sammen med måltidets betydning for gode spisevaner, det sosiale rundt et måltid og viktigheten av sosial utjevning som tre måltider om dagen, hvor barna får og spiser samme mat, bidrar til. Her var vi også så heldige å få smake barnehagens varme matmuffins som stod på dagens meny.

For oss i NHO Geneo var det givende å se og høre både barnehageledere og politikere fortelle om et vellykket offentlig-privat samarbeid, og at dette er noe de ønsker å videreføre.

 

Fra venstre: Trond Hoseth (ordfører fra AP i Malvik), Therese Dahl Skeid (Espira), May Britt Kjelsaas (Malvik Senterparti)

Fra venstre: Trond Hoseth (ordfører i Malvik fra Arbeiderpartiet), Therese Dahl Skeid (Espira), May Britt Kjelsaas (ordførerkandidat, Malvik Senterparti).

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: