Statsbudsjettet: – Gi pengene til barna

Publisert

Regjeringens forslag til statsbudsjett rokker ved foreldrenes valgfrihet, barnas beste og skaper utrygghet for tusenvis av barnehageansatte.

Dette er en ytterligere forverring for driftsgrunnlaget til hele privat barnehagesektor som går utover kvalitet og barnas beste.  Når over 90 prosent av alle barn i barnehagealder går i barnehage, fortjener de rammebetingelser som er forutsigbare og som sikrer kvalitet og utvikling, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Kompensasjon for pensjon

– Vår bekymring er at det blir mer ansvar overført til en allerede hardt presset kommunalsektor med de signaler som gis i statsbudsjettet om den kommende finansieringsordningen, sier Bekkemellem. 

Kompensasjon for pensjon er ikke ivaretatt i regjeringens forslag til statsbudsjett. Pensjonstilskuddet er redusert for privat barnehagesektor allerede. For to år siden ble dette tilskuddet redusert med tre prosent for private barnehagekonsern. Dette førte til at nærmere 50 prosent av enkeltbarnehager i kjeder går med underskudd. Tilsvarende gjelder også nå for enkeltstående private barnehager.

Tidsavgrensede midler 

Regjeringen skal utrede og sende på høring vilkår for tilskudd til private barnehager, og med dette mulighet til å tidsavgrenset tilskudd til private barnehager. I dag får man økonomisk tilskudd som følger hvor mange barn som går i barnehagen. Nå vil regjeringen se på hvordan de kan tidsavgrense de økonomiske tilskuddene private barnehager, da tidsavgrenset etter antall år. Dette vil skape ytterlige uforutsigbare rammevilkår og gjøre det mer utrygt for barnehageeiere å drive langsiktig.

– Vi står allerede i en krevende situasjon med å få nok pedagoger. Søkertallene til barnehagelærerutdanningen har aldri vært lavere. Tidsavgrenset tilskudd kan forverre situasjonen for barnehagene. En barnehage med en tidsavgrenset driftsforutsigbarhet er ikke en attraktiv arbeidsplass. Dette kan føre til flukt fra private barnehager, legger Bekkemellem til.

Foreldrenes valgfrihet.

Forslaget til regjeringen er økt styring og kontroll til kommunen med ansvar for dimensjonering og opptak av barnehageplasser.

- Dette er forskjellsbehandling av foreldrene. Forslaget til regjeringen vil innskrenke foreldrenes valgfrihet til å søke sine foretrukne barnehager, sier Bekkemellem.

Hjelper ikke å vifte med en tusenlapp.

Det har vært kjent at regjeringen vil kutte maksprisen i barnehage fra 3000 til 2000 kroner i måneden.

- Det nytter ikke å vifte med en tusenlapp for barnefamilier, hvis vi ikke har folk som vil jobbe i sektoren, at folk har valgfrihet og får tilbudt en barnehageplass når de trenger det, sier Karita Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: