Statsbudsjettet: Støtte for innføring av ny teknologi

Publisert

Cathy Capdeville, næringspolitiskdirektør i Melanor.

Et skritt i riktig retning, men ikke langt nok, sier Cathy Capdeville, næringspolitisk direktør i Melanor, bransjeforeningen medtek og lab i NHO Geneo.

Fredag la regjeringen forslag til statsbudsjettet for 2024. Regjeringen foreslår en tildeling til Veikartet for helsenæringen på over 150 millioner kroner til flere tiltak.

I en pressemelding skriver regjeringen at i statsbudsjettet for 2024 blir det foreslått en samlet tildeling på 150 millioner kroner til etablering av ei helseteknologiordning fra samme år, som skal støtte innføring av ny teknologi i helse- og omsorgstjenesten og videreføre satsingen på velferdsteknologiområdet.

Den skal gradvis bli bygd ut, og en skal se til staten sine ordinære virkemidler for innovasjon og næringsutvikling.

– Dette er et skritt i riktig retning. Vi er fornøyde med at behovet for innføring av ny teknologi blir løftet så tydelig frem i statsbudsjettet, sier Cathy Capdeville, direktør for næringspolitikk i Melanor, bransjeforeningen for medtek og lab i NHO Geneo.

Økning på 250 millioner

Det foreslås en samlet styrkning på 250 millioner kroner til digital samhandling og etablering av en ny helseteknologiordning. Det inkluderer 100 millioner kroner til digital samhandling og 150 millioner kroner til helseteknologiordningen, hvorav 20 millioner er tilskudd til prioriterte samhandlingsområder og 3,1 millioner til økt bruk av helseteknologi for at flere eldre skal kunne bo trygt hjemme.

Helseteknologien skal støtte innføring av ny teknologi i helse- og omsorgstjenesten og videreføre satsningen på velferdsteknologiområdet. Ordningen inkluderer en søknadsbasert tilskuddsordning, altså tilskudd til nettverk for innføring og veiledningstjenester. Styrkningen av digital samhandling skal gå til videre arbeid med pasientens prøvesvar, pasientens legemiddelliste, pasientenes journaldokumenter og pasientenes måledata.

Nasjonal strategi for MTU ikke inkludert. 

Disse satsningene løser allikevel ikke realitetsbildet som beskrives i Riksrevisjonens rapport. Nasjonal strategi for medisinsk utstyr, er ikke prioritert i forslag til budsjett. Melanor trakk i forkant av budsjettet frem to forventninger for modernisering av medisinsk utstyr:

  • Regjeringen starter opp et arbeid som leder ut i en nasjonal strategi for medisinsk utstyr.
  • Det foretas en statlig særfinansiering og oppgradering av medisinsk utstyr.

– Det er skuffende at regjeringen ikke prioriterer nasjonal strategi for medisinsk utstyr. Utstyret på norske sykehus er for gammelt, og Helsepersonellkommisjonen har påpekt viktigheten av satsing på teknologi for å imøtekomme de utfordringene helsesektoren står overfor. For å oppnå dette, trenger vi en nasjonal strategi for medisinsk utstyr, sier Capdeville.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: