Sykepleiere tjener godt i privat sektor

Publisert

Foto: Pexels.

I SSBs lønnsstatistikk finner vi tall som viser hvor mye helsepersonell tjener i privat sektor og offentlig eide foretak, kommuneforvaltning og statsforvaltning. Resultatene viser at sykepleiere i privat sektor tjener best.

- Tallene viser at sykepleiere i privat sektor tjener i gjennomsnitt litt mer enn i det offentlige. Helsefagarbeidere litt mindre. Dette når vi ser kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten samlet offentlig og privat. Generelt snakker vi om mindre variasjoner, sier Torbjørn Furulund, bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo.  

Lønnsstatistikken til SSB viser at sykepleiere av begge kjønn, heltid og deltid, tjener litt mer i privat sektor og offentlige eide foretak, enn sykepleiere i kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten. Sykepleiere i privat sektor og offentlige eide foretak har i gjennomsnitt en månedslønn på 53.530 kr. Sykepleiere i kommuneforvaltning har i gjennomsnitt en månedslønn på 51.220 kr og sykepleiere i statsforvaltning har i gjennomsnitt en månedslønn på 50.080 kr 

Så, sykepleiere i privat sektor og offentlig eide foretak tjener 4,51 prosent mer enn sykepleiere i kommuneforvaltningen og 6,89 prosent mer enn sykepleiere i statsforvaltningen, basert tallene fra SSBs lønnsstatistikk fra 2022.  

- Noen av våre helse- og velferdsbedrifter opplever uriktige anklager i media når det kommer til lønn- og arbeidsvilkår. Disse tallene viser at bildet er nyansert og sammensatt og at man tjener både mer og mindre i privat sektor litt avhengig av hva man ser på. Derfor er det viktig å få frem disse tallene, sier Furulund.   

Kilde: SSBs lønnsstatistikken for 2022.

- Bedriftene må være gode arbeidsgivere og tilby gode lønns- og arbeidsvilkår fordi de faktisk trenger de beste folka. Det er stor mangel folk nå. De private aktørene får ikke tak i folk om de i ikke har en konkurransedyktig lønn, sier Furulund. 

Spesialsykepleiere og helsefagarbeideres lønn.  

Når det gjelder spesialsykepleiere, av begge kjønn og heltid og deltid, tjener de også i gjennomsnitt best i privat sektor og offentlig eide foretak. Spesialsykepleiere i privat sektor og offentlig eide foretak har i gjennomsnitt en månedslønn på 59.600 kr. Spesialsykepleiere i kommuneforvaltningen har i gjennomsnitt en månedslønn på 52.070 kr, og i statsforvaltningen har de i gjennomsnitt en månedslønn på 58.950 kr 

I prosent betyr dette at spesialsykepleiere i privat sektor og offentlig eide foretak tjener 14,46 prosent mer enn spesialsykepleiere i kommuneforvaltningen og 1,09 prosent mer enn spesialsykepleiere i statsforvaltningen baster på tallene i SSBs lønnsstatistikk fra 2022. 

Heltid- og deltidsansatte helsefagarbeidere av begge kjønn tjener minst i privat sektor og offentlig eide foretak. Helsefagarbeidere tjener best i statsforvaltningen, der gjennomsnittlig månedslønn for helsefagarbeidere er 45.860 kr. Helsefagarbeidere i kommuneforvaltning har i gjennomsnitt en månedslønn på 44.080 kr og helsefagarbeidere i privat sektor og offentlig eide foretak i gjennomsnitt en månedslønn på 41.930 kr.  

Helsefagarbeidere i statsforvaltningen tjener 8,56 prosent mer enn helsefagarbeidere i privat sektor og offentlig eide foretak og 3,88 prosent mer enn helsefagarbeidere i kommuneforvaltningen ifølge SSBs lønnsstatistikk fra 2022.  

Sektorene kort forklart 

Statsforvaltning 

  • Går under samlebetegnelsen offentlig sektor. 
  • Statsforvaltningen er det administrative apparatet som under regjeringens ledelse har som oppgave å forberede og iverksette de vedtakene som fattes av Stortinget og regjeringen.  
  • Det er direktorater og tilsynsorganer som er den største delen av den sentrale statsforvaltningen. 
  • Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, sykehus, rehabiliteringssentre og medisinske sentere er blant de som går under statsforvaltningen. 

Kommuneforvaltning 

  • Går under samlebetegnelsen offentlig sektor.  
  • Kommuner og fylkeskommuner er selvstendige forvaltningsorgan, utenfor statsforvaltningen etter egen lov (Kommuneloven, lov nr. 83 2018).  
  • Øverste organ i kommuneforvaltningen er kommunestyret og fylkestinget.  
  • Kommuneforvaltning omfatter virksomheter som ikke er næringsrettet, blant annet fylkeskommunal og kommunal administrasjon, sykehjem, omsorgsboliger, grunnskolen og barnehager. 

Privat sektor og offentlig eide foretak:  

  • Dette omfatter privat næringsvirksomhet og offentlig kontrollerte foretak som ikke er med i stats- eller kommuneforvaltningen.  
  • Offentlige eide foretak er mer eller mindre er selvstendige juridiske enheter. Disse foretakene omfatter statens forretningsdrift samt foretak hvor det offentlige kontrollerer 50 prosent eller mer av aksjekapitalen.  
  • Foretak som går under offentlig eide foretak er blant annet statens forretningsdrift (statens kraftverk, de regionale sykehusapotekene, mv.), statlige eide aksjeselskaper (Equinor, Statkraft, Mesta, Vinmonopolet, Telenor, mv.), kommunale foretak med ubegrenset ansvar (inkluderer kommunale foretak (KS), interkommunale foretak (IKF), mv.  
  • Det må presiseres at det ikke er mange helsevirksomheter som kategoriseres som “offentlig eide foretak”. Men, som nevnt, finner man virksomheter som regionale sykehusapotek under sektoren.  

Kilder: Statistisk sentralbyrå og store norske leksikon.  

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: