Regjeringens Veikart for helsenæringen: Svært positivt.

Publisert

Grete Karin Berg. Foto: NHO.

Onsdag 23. august la næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) frem regjeringens Veikart for helsenæringen. Veikartet, med 41 tiltak, er innrettet mot den delen av næringslivet som utvikler legemidler, medisinsk utstyr og digitale verktøy som gir fagfolk en større verktøykasse, som vil bidra til økt lønnsomhet og verdiskaping i helsenæringen.

- Det er svært positivt at næringsministeren og helseministeren i dag står sammen om et veikart for helsenæringen med ambisjoner om satsting på en rekke tiltak som til sammen vil bidra til å bygge og utvikle helsenæringen i Norge, sier Grete Karin Berg, Næringspolitisk direktør i NHO Geneo.

Veikartet skal være med å gjøre Norge tildekkende for næringsvirksomhet, spesielt innen helsenæringen. En samhandling mellom lønnsom privat sektor og det offentlige er avgjørende for å øke verdiskapingen og opprettholde en bærekraftig velferdsstat. Helsenæringen ble i dag anerkjent som en sentral aktør i å oppnå helsepolitiske mål knyttet til forebygging, behandling og omsorg. Vestre og Kjerkol påpekte at næringslivet har en viktig rolle i å møte utfordringene i helse- og omsorgssektoren ved å ta i bruk ny teknologi.

Samarbeid.

Samspillet mellom det offentlige og private ble fremhevet som nøkkelen til suksess. Veikartet for helsenæringen er utviklet for å presentere en bred politikk for å styrke næringen. Målet er å gi næringen ny energi og definere kursen for dens fremtidige utvikling gjennom et effektivt samarbeid mellom offentlig og privat sektor.

Selv om flere av tiltakene skal vurderes, peker Veikartet ut en tydelig retning for videre satsing. Veikartet harmonerer også godt med viktige tiltak i Helsenæringsmeldingen fra 2019, som ble behandlet i Stortinget med bred politisk enighet.

- Sannsynligheten for at tiltakene realiseres er stor. Det er tydelig at regjeringen ønsker å treffe godt med tiltakene som skal rulles ut. Det er derfor svært positivt at næringsministeren og helseministeren så tydelig signaliserer at tiltakene skal utvikles sammen med næringen, sier Berg.

Eksportsatsting i helsenæringen.

Næringsministeren lover økonomisk støtte til eksportsatsingen innen helsenæringen. Eksportrådet samarbeider med næringen for å konkretisere denne satsingen.

- Helsenæringen er en av landets voksende næringer, og næringen har et stort potensial for økt verdiskaping, flere arbeidsplasser og økte eksportinntekter, alt hva landet vårt trenger mer av. Helsenæringen har over flere år kommet med tydelige signaler på hva som må til for å styrke helsenæringen i Norge og hente ut det store eksportpotensialet som næringen har, sier Berg.

Ambisjonene i Veikartet svarer godt ut på de tre hovedtiltakene NHO Geneo spilte inn på statsrådens toppledersamling høsten 2022:

  1. Sikre at offentlig helsevesen blir et velfungerende hjemmemarked for helsenæringen.
  2. Øke industrialiseringen og eksporten – bærekraftig helseindustri med produksjon i Norge.
  3. Sikre økt tilgang til helsedata – en viktig faktor for mange ledd i helseverdikjeden.

Se hva Melanor og LMI har å si om saken: Her for Melanor og her for LMI. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: