«Vi må bruke høyresidens virkemidler for å løse venstresidens mål»

Fra venstre: Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, Daniel Sørli, lege og gründer av Dr. Dropin, Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris, og Per Helge Fagermoen. administrerende direktør i Volvat Medisinske Senter AS.

I sin tid klarte en Ap-styrt regjering å få til full barnehagedekning. Hvordan løste man det? Ved å ha et tett samarbeid med private aktører. Det samme kan vi få til på helseområdet gjennom et godt og regulert samarbeid med private aktører. Dette er til pasientenes beste.

Innlegg av: Daniel Sørli, lege og gründer av Dr. Dropin, Anita Tunold, administrerende direktør i Aleris, Per Helge Fagermoen. administrerende direktør i Volvat Medisinske Senter AS, Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. 

Dersom man på en fornuftig og strategisk måte bruker enkelte av høyresidens virkemidler, som å legge til rette for konkurranse og mangfold, kan det bli lettere å oppnå de fundamentale sosialdemokratiske verdiene, som lik rett til helsehjelp til alle. Det konstaterer professor emeritus, Jan Grund, som en løsning på våre felles helseutfordringer. Og det han sier er helt riktig.

En fersk Kantar-undersøkelse viser at stadig flere nordmenn ikke tror det offentlige helsevesenet vil være i stand til å dekke samfunnets fremtidige behov for helse- og omsorgstjenester uten hjelp fra private aktører. Vi er helt sikre på at befolkningen har helt rett her. Det offentlige har aldri, og vil heller aldri i fremtiden, klare seg uten private aktører. Vårt velferdssamfunn er bygget på samarbeid mellom offentlig og privat sektor, også innen helse-, velferd- og omsorgstjenester. Denne velferdsmiksen må vi sørge for å videreutvikle og forbedre for å unngå et todelt helsevesen.

Videre viser Kantar-undersøkelsen at for 78 prosent av befolkningen er det greit at private helseaktører leverer offentlige finansierte helse- og omsorgstjenester. Og dette har økt med 12 prosent siden 2020. 52 prosent er enige at private selskaper må kunne tjene penger på å utføre velferdstjenester for det offentlige (opp to prosentpoeng fra 2022). Og 82 prosent ønsker seg mer samarbeid mellom offentlig og privat for å løse helseutfordringene.

Dette viser at folk har et pragmatisk forhold til private helseaktører. Hvem som leverer, offentlig eller privat, er ikke av stor betydning. Det er kvaliteten på tjenesten som folk setter høyest.  Og at det er lik tilgang til rettighetsbaserte helse og omsorgtjenester, uavhengig av den enkeltes egen økonomi.

Helsekøene i Norge vokser, fastlegene sliter og vi skal bli stadig flere eldre i årene som kommer. Det er ingen tegn på at denne utviklingen skal snu med det første dersom vi ikke tar noen grep. Samtidig som helsekøene vokser, har private aktører ledig kapasitet og ressurser som kan bidra til å kutte ventetiden. Det er et paradoks at denne kapasiteten ikke blir brukt mer av det offentlige.  

I sin tid klarte en Ap-styrt regjering å få til full barnehagedekning. Hvordan løste man det? Ved å ha et tett samarbeid med private aktører. Det samme kan vi få til på helseområdet gjennom et godt og regulert samarbeid med private aktører. Dette er til pasientenes beste.

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: