Vi kan ikke gaffateipe oss inn i fremtiden: Etterlyser nasjonal strategi for medisinsk teknisk utstyr.

Publisert

- Jeg etterlyser en mye tydeligere dialog med næringen. Jeg ønsker at næringen skal komme mer inn til bordet. De må lære politikere hva MTU er, slik at de faktisk forstår hva som står på spill.

Det sa Atle Hunstad, administrerende direktør i Melanor, under Melanors arrangement under Arendalsuka onsdag.

Eldgammelt utsyr utfordrer pasientsikkerheten. Riksrevisjonen har undersøkt alderen på medisinteknisk utstyr som brukes på norske sykehus. For flertallet av sykehusene er andelen gammelt utstyr som burde ha vært skiftet ut, altfor stor. 

- Vi må få samspillet til å fungere mer enn det det gjør i dag. Vi trenger en nasjonal strategi for medisinsk-teknisk utstyr. Det kommer til å hjelpe oss med de utfordringene som kommer, sier Anne-Lie Öberg, nordic government, Medtronic.

Riksrevisjonen har undersøkt alderen på medisinteknisk utstyr som brukes på norske sykehus. For flertallet av sykehusene er andelen gammelt utstyr som burde ha vært skiftet ut, altfor stor. En aldrende maskinpark kan gi økt ventetid, dårligere behandling, mer kostbare investeringer og lavere pasientsikkerhet, viser rapporten fra Riksrevisjonen. Samtidig som dette skjer, blir vi stadig flere eldre i Norge og færre mennesker i jobb. Dette utfordrer hele velferdssamfunnet vårt. Helsepersonell-kommisjonen (NOU: NOU 2. februar 2023, «Tid for handling - personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste») peker på behovet for innovasjon, teknologiutvikling og digitalisering for å løse helsepersonellutfordringene våre.

- Jeg ønsker meg et krafttak. Det må investeres, og det må investeres raskt, sier Atle Hunstad, administrerende direktør i Melanor. 

Etter anbefalt standard fra COCIR (den europeiske koordineringskomiteen for radiologisk, elektromedisinsk og helse-IT-industri) skal medisinsk utstyr som er ti år eller mer byttes ut. Utstyr over ti år er altfor gammelt. COCIR-standarden anbefaler at 60 prosent av utstyr på sykehus skal være maks fem år gamle. Store teknisk-medisinske maskiner, som f.eks. MR-maskiner, har en økonomisk avskrivning på syv år. Mindre utstyr har en generell avskrivning på tre år. Det vil si at pasienter behandles med utdatert teknologi.  Som alle vet utvikler teknologi seg raskt. Man kan sammenligne det med å bruke en ti år gammel iPhone, det fungerer ganske dårlig i dag.

Se arrangementet i opptak

Arrangementet ble streamet. Via denne lenken kan dere se arrangementet: https://app.myonvent.com/event/arendalsuka-nho-fellesskapet/

Registrering: Alle må registrere seg som bruker. Det eneste du trenger er å registrere navn, epostadresse og lage et passord. Dette trenger man kun å gjøre en gang. Etter at det er gjort, har du tilgang til samtlige arrangementer fra Næringslivets hus under Arendalsuka.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: