Enighet i frontfaget: Dette betyr det for NHO Geneo-medlemmer

Publisert

NHO Geneos advokater: Sigurd Løkholm (fra venstre), Cecilie Wille Søvik, Fredrik Riise og Linda Leiro Egseth.

Norsk Industri og Fellesforbundet ble søndag 7. april enige i det såkalte frontfaget. Hvordan påvirker dette NHO Geneo-medlemmer?

Partene ble til slutt enige om en økonomisk ramme på 5,2 prosent. Innenfor den økonomiske rammen har partene har blitt enige om et kronetillegg på 7 kroner og et lavlønnstillegg på 3,50 kr.

Les mer: Alt om lønnsoppgjøret 2024

Hvordan påvirker dette din bedrift?

Frontfaget gjelder formelt sett bare bedrifter bundet av Industrioverenskomsten, men setter en norm for de kommende tariffoppgjør. Noen oppfatter at rammen i frontfaget er en fasit på hva som skal utbetales i et lønnsoppgjør – dette er feil. Det er de lokale forhandlingene som til slutt avgjør om lønnstillegget på den enkelte bedrift havner over eller under frontfaget. Vær derimot oppmerksom på at arbeidstakerne vil ha en viss forventning om at deres lønnsoppgjør havner i nærheten av frontfaget.

Hvordan påvirker dette din bedrift som er bundet av en tariffavtale?

Foreløpig er det kun virksomhetene som er bundet av frontfagsforhandlingene som vil være bundet av resultatet. Bedrifter på andre overenskomster må vente. Det vil bli sendt nyhetsbrev når andre overenskomster er ferdig forhandlet.

Kronetillegget fra frontfagsforhandlingene har historisk sett også hatt sterk innvirkning på andre overenskomster i NHO-området. Sannsynligvis vil derfor et kronetillegg i nærheten av løsningen i frontfaget også bli avtalt på NHO Geneos overenskomster. Det kan derfor være fornuftig å gjøre beregninger på hvor mye et slikt kronetillegg vil koste for din bedrift. NHO Geneo forhandler, eller deltar i forhandlingene på følgende avtaler:

  • 481 Helse og omsorg
  • 596 Helse og omsorg
  • 527 Pleie og omsorg
  • 595 BPA-overenskomst
  • 453 Mottaksavtale
  • 454 Bo og omsorg (avtalen er under utarbeidelse)
  • 536 Mottaksavtale
  • 590 Barnehageoverenskomsten

Oppgjøret i 2024 er et hovedoppgjør, og det betyr at hele avtalen er under forhandling. Vi kan derfor forvente å motta krav på tekstlige endringer i våre overenskomster. Ettersom forhandlingene ikke har startet opp enda, så vet vi ikke hva slags krav fagforeningene har. Noen tekstlige krav, kan koste penger. På bakgrunn av nevnte momenter anbefaler vi at dere venter med å gjennomføre lokale forhandlinger til de sentrale forhandlingene er gjennomført. 

Hvordan påvirker dette din bedrift som IKKE er bundet av en tariffavtale

Din bedrift er ikke bundet av frontfaget, og dere står fritt til å gjennomføre lokale forhandlinger. Vær oppmerksom på at frontfaget kan skape forventninger hos de ansatte.

Hvis det er noen spørsmål knyttet til tariff og lønnsoppgjøret, ta gjerne kontakt:

advokat@nhogeneo.no eller telefon 90 52 90 53

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: