«Fyll opp styrene med kvinner, eller dø»

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Alle kvinner har nå en stor mulighet. Grip den.

Av: Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Fyll opp styrene med kvinner, eller dø. Det var beskjeden da jeg satt som likestillingsminister i 2007. 17 år etter et tematikken like aktuell, dessverre.

Norge ble historisk rett før jul i 2023. Stortinget vedtok krav til kjønnsbalanse i norske styrer. Regjeringen, LO og NHO er enige om at minst 40 prosent av hvert kjønn skal være representert i styrer i private selskaper. Norge er det første landet i verden om tar dette skrittet. Stortingets vedtak om krav til kjønnsbalanse omfatter fra 1. januar 2024 rundt 8.000 selskaper. Deretter vil reglene utvides årlig. 

Vi i NHO Geneo er opptatt av likestilling og mangfold. Det er ikke til å legge skjul på at jeg også har hatt et sterkt personlig engasjement for dette også i min tid i politikken. I 2007 var jeg, som da var likestillingsminister, tydelig overfor ASA-selskaper som ikke oppfylte kravet om kvotering (allmennaksjeloven): "Det er ingen lekelov".

De siste 20 årene har kvinneandelen i norske styrer gått fra 15 prosent til 20 prosent. Det er positiv utvikling, men det har gått for treigt. Vi har siden 2001 fått full barnehagedekning, takket være et solid offentlig-privat samarbeid, som sørget for at flere kvinner kom i jobb. Nå er det på tide å ta steget videre inn i styrene.

Vi har nå et historisk stortingsvedtak om kjønnsbalanse i norske styrer, som gradvis skal utvides slik at også næringslivet kan tilpasse seg.

Jeg er helt sikker på at dette vil skape mer innovasjon og gi bedre beslutninger i norske bedrifter rundt omkring i hele landet.

Alle kvinner har nå en stor mulighet. Grip den. 

Sammen vil dere sette standarden for den nye likestillingskampen: få flere kvinner inn i styrer.

Husk, menn ikke ble født som styremedlemmer.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: