Kontraktstandard klar: - Et gjennombrudd for alle i bransjen

Publisert

Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør for markedstilgang i Melanor, bransjen for medtek og lab i NHO Geneo.

I flere år har Melanor jobbet for å få på plass en kontraktstandard for anskaffelser av medisinsk- og laboratorieutstyr, som hensyntar balanserte avtalevilkår. Nå er kontraktstandarden fra Standard Norge klar. Melanor betegner det som et gjennombrudd.

Sammen med 16 andre aktører, har Melanor sittet i komiteen til Standard Norge som nå har ferdigstilt balanserte avtalevilkår som kan brukes i  offentlige innkjøp av medisinsk utstyr og laboratorieutstyr.  

Kontraktstandarden finner du her 

Gjennombrudd 

NS 8438 inneholder bestemmelser for anskaffelse av IVD-medisinsk utstyr, øvrig medisinsk utstyr og laboratorieutstyr. Standarden legger til rette for en balansert risikofordeling mellom kontraktspartene og angir alminnelige kontraktbestemmelser til bruk ved anskaffelse av slikt utstyr. Ved bruk av avtalen spares tid, penger og ressurser på å ikke trenge å lage egne avtaler, og man sikrer rettferdige avtalevilkår. 

- At det nå er etablert en Norsk Standard på dette området er banebrytende og et gjennombrudd for alle i bransjen. Dette vil bedre risikofordelingen mellom oppdragsgivere og leverandører, sier Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør for markedstilgang i Melanor, bransjen for medtek og lab i NHO Geneo.  

Forsyningssikkerhet 

Han utdyper at kostnadsøkninger vanligvis har vært leverandørens ansvar å håndtere.  

- Dette så vi både under pandemien og i forbindelse med senere tids valutaendringer, innebar en trussel mot forsyningssikkerheten. Dette kan til syvende og sist gå utover både pasienter og ansatte, sier Jan Ivar. 

Han legger ikke skjul på at det har vært tøffe forhandling i komiteen.  

- Men vi har hele tiden hatt en god tone og forstått hverandres posisjoner, så vi har funnet gode løsninger som jeg tror alle parter er fornøyde med, sier han.  

Han påpeker at ifølge forskrift om offentlige anskaffelser skal oppdragsgiver benytte fremforhandlede og balanserte avtaler der dette finnes.   

Les mer om saken hos Standard Norge 

 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: