Sammen om framtidens barnehage: – Mangfold er en drivkraft, ikke en trussel

Publisert

Kåre Hagen, senterleder ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet, fra scenen på barnehagekonferansen Sammen om fremtidens barnehage.

NHO Geneos barnehagebransje samlet fagfolk, styrere, eiere og politikere for å diskutere hvordan private og offentlige barnehager kan samarbeide for å styrke kvaliteten og rekrutteringen i sektoren.

Tirsdag 16. april arrangerte NHO Geneo barnehagekonferansen Sammen om fremtidens barnehage. På dagsorden var blant annet regjeringens forslag til styring av private barnehager, hva som skal til for å styrke barnehagene i årene som kommer og økonomisk bærekraft for barnehagesektoren.

Statssekretær ved Kunnskapsdepartementet Synnøve Mjeldheim Skaar (Ap), Kari-Anne Jønnes (H), Anja Abusland (Sp) og Himanshu Gulati (FrP) deltok i paneldebatt om hva som skal til for å styrke kvaliteten i årene som kommer.

– Vi har ingen planer om å bygge ned privat sektor, men vi har planer om å oppdatere regelverket tilpasset den sektoren som er i dag. For oss betyr det strenge regler til alle som benytter seg av statens penger, sa statssekretær Skaar under paneldebatten.

Motdebattantene Jønnes og Gulati mener at regjeringen skaper uro med sitt nye lovendringsforslag.

– Barnehager bør behandles likt, uavhengig av eieform. Lovforlsaget deres skaper uro og usikkerhet for barna, ansatte og videre investering i sektoren, sa Jønnes.

– Skal man i det hele tatt klare å skape kvalitet må man skape ro og sikkerhet i sektoren, dere legger opp til det motsatte, sa Gulati.

Mangfold som drivkraft

Kåre Hagen, senterleder ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved OsloMet, holdt innlegg om økonomisk bærekraft og kvalitetsutvikling i barnehagesektoren.

– Dette er jo sektoren som bidrar mest til fornyelsen av Norge. Det er de som går i barnehagen i dag som skal leve lengst i Norge. Vi må passe godt på dem. Og nettopp da, blir kvalitet så viktig, sa Hagen fra scenen.

Han tok salen gjennom hva status er for sektoren i dag, hvorfor mangfold av arbeidsplasser er så viktig for rekruteringen og hvorfor situasjonen er så kritisk for private barnehager.

– Vi må slutte å snakke om hvem som er de slemme, og hvem som er de snille. Arbeidsintensive, velferdstjenester produseres best ved finansieringssystemer som oppleves å understøtte profesjonell yrkesutøvelse, en viss konkurranse om rennomé fordi man ønsker å være stolt av arbeidsplassen sin og rom for ledelse og nyskaping. Vi må se på mangfold som en drivkraft, ikke en trussel, sa Hagen.

Inn i eliteserien av norsk politikk

– Nå handler det om hvordan vi skal bygge sektoren fremover og sette barnehagene i eliteserien i norsk politikk. Det hjelper ikke at vi har politiske utvalg og komiteer som sier at vi må ha mer helsepersonell. Det vil ikke være mulig uten at man har barnehagene med på laget, sa Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo, fra scenen.   

Hvis vi skal få barnehagene i eliteserien i norsk politikk, må vi jobbe sammen. Vi må se til historien, vi må se til barnehageforliket. Jeg har troa på at vi kan klare det, men da må vi fokusere på det som er det aller, aller viktigste; nemlig barna. Nå er de store barnehagene en del av den største arbeidsgiverforeningen i Norge. Barnehagene er en del av næringslivet. Og sammen skal vi få barnehagene i eliteserien i norsk politikk, avsluttet hun.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: