Sykehustalen 2024: Forventninger om at næringslivet blir en del av løsningen

Publisert

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Årets Sykehustale bærer bud om at det, til tross for store utfordringer, er muligheter for å ivareta en god, forutsigbar og bærekraftig helsetjeneste her i landet. NHO Geneo forventer at næringslivet får bidra.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol er i årets Sykehustale tydelig på at ventetider og fristbrudd har økt jevnt og trutt siden 2017, både innen somatikken og i psykisk helsevern. Regjeringen øker bevilgningene til sykehusene som et av tiltakene for å snu utviklingen. Statsråden peker også på utfordringene med økende mangel på fagfolk inn i helsetjenesten, kombinert med at andelen eldre øker.

Nye tider krever nye løsninger

Statsråden presiserer at mer penger alene ikke vil bedre dagens og fremtidens situasjon i helsesektoren. Hun er også tydelig på at mer penger ikke betyr slutten på effektivisering, men at vi skal jobbe smartere.

NHO Geneo er glad for at regjeringen følger opp viktige signaler i Helsepersonellkommisjonens rapport om behovet for mer hensiktsmessig oppgavedeling, samhandling, digitalisering og innovasjon.

Helse- og omsorgsministeren signaliserte at regjeringen snart vil legge frem sin forsinkede Nasjonal helse- og samhandlingsplan for Stortinget. I meldingen vil regjeringen samle en rekke tiltak for å ruste vår felles helsetjeneste for framtiden. Den vil også omfatte regjeringens strategi for digitalisering i helse- og omsorgstjenesten.

– Vi mener digitalisering kommer til å bli svært viktig for å løse alle de store utfordringene som landet vårt står overfor i de neste 20-30 årene, ikke bare innen helsesektoren, men i alle sektorer, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Kjerkol peker på den store forsknings- og innovasjonsaktiviteten som pågår i sykehusene og at dette bidrar til bedre tjenester. Gjennom dette skal vi få kunnskap om hva som virker, hva som kan være arbeidsbesparende og ikke minst, hva som er god behandling for pasientene.

Store forventinger om at næringslivet blir en del av løsningen

– Det er positivt at Kjerkol trekker frem at helsenæringen må med på laget for å nå regjeringens mål, sier Bekkemellem.

Årets Sykehustale bærer bud om at det, til tross for store utfordringer, er muligheter for å ivareta en god, forutsigbar og bærekraftig helsetjeneste her i landet. NHO Geneo har forventninger til at regjeringens Nasjonale helse- og samhandlingsplan vil peke på en rekke effektive tiltak som kan sørge for at dette skjer.

– For å lykkes vil det kreve tøffe prioriteringer, god samhandling på tvers av sektorer og yrkesgrupper og ikke minst at helsetjenesten tør å ta i bruk innovative løsninger. Det være seg medisinsk teknisk utstyr, bruk av helsedata, digitale helsetjenester og at det ellers åpnes opp for at alle gode krefter kan tas i bruk gjennom et godt samspill mellom offentlig sektor og private tjenesteleverandører, sier Bekkemellem.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: