Sykefraværstatistikken blant helsearbeidere og barnehagelærere: Lavest sykefravær i privat sektor

Publisert

Foto: Pexels.

Sykefravær for fjerde kvartal 2023 fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er kommet. Statistikken viser lavest sykefravær blant helsearbeidere og barnehagelærere i privat sektor og NHO-bedrifter.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som tar for seg helsearbeidere (inkluderer sykepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre, vernepleiere, helsefagarbeidere, hjemmehjelper og andre pleiemedarbeidere), førskole- og barnehagelærere og for fjerde kvartal 2023 viser lavest sykefravær blant ansatte i privat sektor og NHO-bedrifter.

Helsearbeidere

SSB-statistikken viser at det legemeldte sykefraværet blant helsearbeidere i kommunal sektor hadde et sykefravær på 9,8 prosent fjerde kvartal 2023. Til sammenligning lå sykefraværet blant helsearbeidere i kommunal sektor på 9,5 i fjerde kvartal 2022. Sykefraværet har altså hatt en økning på 0,34 prosent fra 2022 til 2023.

Det legemeldte sykefraværet blant helsearbeidere i NHO-bedrifter lå på 8,8 prosent fjerde kvartal 2023. Til sammenligning lå sykefraværet blant helsearbeidere i NHO-bedrifter på 8,2 prosent fjerde kvartal 2022. Det er en økning på 0,63 prosent fra 2022 til 2023.  

Sykefraværstatistikken viser at prosentdifferansen mellom sykefraværet til helsearbeidere i NHO-bedrifter og kommunal sektor ligger på 10,75 prosent. Sykefraværet blant helsearbeidere i kommunal sektor ligger 1 prosentpoeng over sykefraværet blant helsearbeidere i NHO-bedrifter.

Førskole- og barnehagelærere

SSBs sykefraværstatistikk for førskole- og barnehagelærere viser at ansatte i kommunal egenregi har et legemeldt sykefravær på 10,6 prosent fjerde kvartal 2023. Det legemeldte sykefraværet i privat sektor lå på 9,9 prosent i fjerde kvartal 2023.

Førskole- og barnehagelærere i NHO-bedrifter et sykefravær på 8,6 prosent i fjerde kvartal 2023.

Prosentdifferansen mellom førskole- og barnehagelærere i privat sektor og kommunal egenregi ligger på 7,3 prosent. Sykefraværet i kommunal egenregi ligger 0,7 prosentpoeng over sykefraværet i privatsektor og 2 prosentpoeng over sykefraværet i NHO-bedrifter.

Barnehage- og skolefritidsassistenter                

Det legemeldte sykefraværet blant barnehage- og skolefritidsassistenter i kommunal sektor lå på 10,6 prosent fjerde kvartal 2023. Det legemeldte sykefraværet blant barnehage- og skolefritidsassistenter i privat sektor lå på 9,3 prosent fjerde kvartal 2023.

Barnehage- og skolefritidsassistenter i NHO-bedrifter hadde et sykefravær på 6,9 prosent fjerde kvartal 2023.

Prosentdifferansen mellom sykefraværet til barnehage- og skolefritidsassistenter i privat sektor og kommunal sektor i ligger på 13,8 prosent. Sykefraværet blant barnehage- og skolefritidsassistenter i kommunal sektor ligger 1,3 prosentpoeng over sykefraværet i privat sektor og 3,7 prosentpoeng over sykefraværet i NHO-bedrifter.

Om SSBs sykefraværsstatistikk 

Statistisk sentralbyrås sykefraværstatistikk måler sykefraværet blant bosatte lønnstakere i alderen 16-69 år i norske virksomheter, dokumentert gjennom egen- og legemelding. Formålet med den kvartalsvis statistikken er å måle sykefraværet i Norge på kort og lang sikt, blant annet for å måle hvilken grad målsetningene i IA-avtalen oppnås. Se mer på SSB.no.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: