Bedriftshelsetjenesten (BHT) bidrar til å skape trygge arbeidsplasser, både fysisk og psykososialt. Fra forebygging av helseutfordringer til å støtte ansatte som står i fare for sykefravær, har BHT kompetansen som trengs for å sikre et arbeidsmiljø som tiltrekker og beholder kvalifisert arbeidskraft.
NHO Geneo har snakket med Hanne Hoel Pedersen, HMS-sjef i Årdal Metallverk Hydro, og Randi Marie Sjøholt, administrerende direktør i Bedriftshelse1, om hvordan BHT kan redusere sykefraværet og sikre et helsefremmende arbeidsmiljø.
Hvordan BHT bidrar til å redusere sykefravær
– BHT kan bidra på to fronter. Det viktigste er å jobbe forebyggende for å sikre et godt arbeidsmiljø og forbedre det vi har. For å gjøre det trenger vi tilgang til et bredt sammensatt team med fagfolk som lege, sykepleier, fysioterapeut og verneingeniører, sier Hanne Hoel Pedersen.
BHT har også et viktig bidrag når det gjelder å redusere sykefravær. Randi Marie Sjøholt peker på samarbeid mellom BHT og fastleger som et effektivt verktøy for å få ansatte raskere tilbake i arbeid.
– Et av problemene er at fastlegene ikke alltid ser hvordan man kan tilrettelegge på en arbeidsplass. Vi har erfaring med arbeidsplassen og kan gi råd om hvordan tilpasninger kan gjøres for å få ansatte tilbake i jobb, enten delvis eller i full stilling, sier Sjøholt.
BHT spiller en avgjørende rolle i å redusere sykefraværet og sikre en sunn arbeidskultur. Gjennom forebygging, tett oppfølging og faglig breddekompetanse hjelper de norske bedrifter med å holde ansatte i jobb og tiltrekke kvalifisert arbeidskraft.
Forebygging som nøkkel til suksess
Hos Hydro jobber de tett med BHT for å kartlegge arbeidsmiljøet, vurdere potensielle helsefarer og implementere forbedringstiltak.
– Vi jobber med detaljert kartlegging av arbeidsmiljøet, hvor vi jevnlig vurderer ulike arbeidsmiljøfaktorer og implementerer forbedringstiltak. BHT står sentralt både i diskusjonene om løsninger og i målingen av resultatene, forteller Pedersen.
BHT hjelper også ansatte med helseutfordringer, enten utfordringene skyldes arbeidsmiljøet eller eksterne faktorer.
– Det er viktig å bruke fagfolkene våre til å vurdere effekten av tiltakene. Hvis vi ikke måler resultatene, risikerer vi å tro at et prosjekt har vært vellykket uten å se de reelle effektene, sier Pedersen.
Psykososialt arbeidsmiljø og motivasjon
En av de største utfordringene i arbeidslivet er å sørge for at ansatte trives og holder motivasjonen oppe. Her spiller BHT en viktig rolle.
– Motivasjon er en viktig faktor. Ved å hjelpe ansatte til å se muligheter og tørre å ta nye steg, kan BHT fungere som en uavhengig samtalepartner og motivator, sier Pedersen.
Sjøholt understreker BHTs rolle i å hjelpe både ansatte og ledere med å håndtere helseutfordringer.
– BHT kan gi råd om hvordan vi kan tilrettelegge arbeidsplassen for den enkelte, slik at vi både forebygger skader og reduserer sykefravær, sier hun.
Ergonomiske vurderinger og tilpasset verneutstyr er viktige verktøy i dette arbeidet.
– Muskel- og skjelettplager står for en stor andel av sykefraværet. BHT kan bidra med tilpassede løsninger som riktig arbeidsstilling, bruk av ergonomisk utstyr og opplæring i riktige løftemetoder for å forebygge helseskader, forklarer Sjøholt.
Målbare resultater og forbedringer
Selv om det kan være utfordrende å måle effekten av arbeidsmiljøtiltak, påpeker Sjøholt at BHTs innsats over tid gir tydelige resultater.
– Det er vanskelig å måle, men vi ser at de som har hatt tett oppfølging av BHT opplever et tryggere og mer produktivt arbeidsmiljø, sier hun.
– Vi er avhengig av å ha tilgang til et bredt sammensatt team, med lege, sykepleiere, fysioterapeut, yrkeshygienikere, verneingeniører som kan prosessen og kjenner hva slags utstyr og metoder som brukes der, sånn at vi sammen kan jobbe med operatører og verneombud for å finne gode løsninger, forteller Pedersen.
BHT som en nøytral part
En av fordelene med å bruke BHT er deres uavhengighet.
– BHT har ingen egeninteresse i saken. De kan tilby en objektiv tilnærming som gjør at ansatte føler seg trygge på å snakke åpent, sier Pedersen.
Denne objektiviteten bidrar til en tryggere og mer åpen dialog om helseutfordringer på arbeidsplassen.
– De bedriftene som bruker oss mye, ser resultater
Bedriftshelsetjenester spiller en viktig rolle i å bygge arbeidsplasser som ikke bare er trygge, men som også fremmer trivsel og helse. Samarbeidet mellom BHT og bedrifter som Hydro og Bedriftshelse1 viser at et sterkt fokus på arbeidsmiljø kan bidra til å redusere sykefravær og tiltrekke kvalifisert arbeidskraft.
– De bedriftene som bruker oss mye, ser resultater. Vi er eksperter på HMS og arbeidsmiljø, og med større bruk av vår breddekompetanse kan vi redusere sykefraværet og forbedre arbeidsmiljøet, sier Sjøholt.