Medlemsbedrifter innen rehabilitering møtte Even Røed (Ap) på Garder kurs- og konferansesenter. Foto: NHO Geneo / Emma Egedal Nilsen.
På NHO Geneos nettverkssamling etterlyste medlemsbedrifter mer politisk handling for å integrere rehabilitering bedre i helsetjenestene. Even Røed (Ap) og Erlend Svardal Bøe (H) tok imot innspill fra bedriftene.
Rehabiliteringsbransjen står i en presset situasjon. Det var det klare budskap fra medlemsbedriftene innen rehabilitering i NHO Geneo under nettverkssamlingen på Garder kurs- og konferansesenter 29. og 30. april. Innkjøpene av rehabiliteringstjenester går ned, ventelistene øker, og pasienter med reelt behov får ikke den hjelpen de trenger.
– Det er vanskelig å forstå at man i én nasjonal plan sier at man skal satse på rehabilitering, samtidig som innkjøpene kuttes drastisk, sa en av deltakerne.
Ifølge flere av medlemsbedriftene opplever man nå at døgnrehabilitering erstattes med polikliniske løsninger, uten at det foreligger dokumentasjon på tverrfaglig innhold eller på at disse tilbudene har ønsket faglig effekt for pasienten.
Ubenyttet kapasitet og feil pasientflyt
Både politikere og institusjonsledere pekte på at rehabiliteringsinstitusjonene har kapasitet som i dag ikke tas i bruk. Det handler ikke bare om pasientenes rettigheter, men også om helsesystemets effektivitet og bærekraft.
– Hvorfor får vi ikke brukt rehabilitering som en del av løsningen på fristbrudd og overfylte sykehus? spurte en deltaker.
– Vi kunne tatt pasienter i en pre-rehabiliteringsfase før operasjon. Det ville gjort dem sterkere, tryggere og mer rustet til å komme raskt hjem etterpå.
Flere trakk også frem eksempler der tidlig innsats og god rehabilitering kunne ha redusert behovet for langtidsopphold på sykehjem eller gjeninnleggelser.
Reform og strukturelle grep
Stortingsrepresentant Even Røed (Ap) møtte rehabiliteringsbedriftene på Garder kurs- og konferansesenter for å ta imot innspill fra dem. Han understreket behovet for å rydde opp i ansvarsforhold og struktur i helsesystemet.
– Vi har snakket om samhandling i flere år, men altfor lite om hvordan strukturen faktisk fungerer, sa Røed.
– Hvem har egentlig ansvar for kvalitet og kapasitet? Det må bli tydeligere.
Han tok også til orde for bedre og mer effektive henvisningsrutiner, og inviterte til dialog om hvordan man kan sikre at pasienter med reelt rehabiliteringsbehov faktisk får tilbud.
– Det må bli slutt på at dere kun brukes i krisetider. Vi må sikre forutsigbarhet og stabile avtaler for private og ideelle aktører i rehabiliteringsfeltet, sa han.
Høyres helsepolitiske talsperson Erlend Svardal Bøe deltok også på nettverkssamlingen på dag to, for å ta imot innspill fra bedriftene.
Han påpekte behovet for en nasjonal fremskrivningsplan for rehabilitering og for pakkeforløp for rehabilitering, og han oppfordret virksomhetene og NHO Geneo til også i fortsettelsen å komme med konkrete innspill til hvordan rehabilitering kan virke forebyggende og redusere helsebelastningen både for pasientene og for samfunnsøkonomien.
Even Røed (Ap) tok imot innspill fra rehabiliteringsbedrifter. Foto: NHO Geneo / Emma Egedal Nilsen.
Et rop om helhetstenkning
Et gjennomgående tema under samlingen var behovet for å se helseøkonomi og pasientforløp i et helhetlig perspektiv.
– Vi bruker millioner på operasjoner, men vi investerer for lite i rehabilitering som får folk raskere tilbake i arbeid og funksjon. Det er silotenking, sa en deltaker.
Røed innrømmet at dette er en utfordring.
– Ja, det er et problem at vi ikke klarer å flytte penger mellom siloene i systemet. Det må vi ta tak i, sa han.
En plass i spesialisthelsetjenesten
Flere deltakere etterlyste at rehabilitering blir anerkjent som en naturlig del av spesialisthelsetjenesten, ikke et tillegg eller en bufferløsning.
– Vi må inn i helhetlige pasientforløp. Før, under og etter behandling. Vi har kompetansen, kapasiteten og engasjementet, men vi må bli en integrert del av systemet, sa en av deltakerne engasjert.