Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) og Etisk handel Norge (EHN) har bedt om innspill til forslag til standardformulerte kontraktsvilkår, krav og kriterier for å fremme grunnleggende menneskerettigheter ved anskaffelser av høyrisikoprodukter.
– Vi støtter formålet med forslaget – et bedre arbeidsliv i alle deler av verden. Imidlertid støtter vi ikke forslaget slik det foreligger, da det stiller uforholdsmessig høye krav til engangsdokumentasjon og kunnskap om globale verdikjeder, både for leverandører og oppdragsgivere, skriver næringspolitisk direktør i Melanor, Cathy Capdeville i høringssvaret.
Melanor understreker betydningen av at offentlige anskaffelser forblir attraktive for et bredt spekter av leverandører, og peker på at terskelen for å delta i konkurranser ikke må blir for høy.
– Det er avgjørende at det gjøres kost-nytte vurderinger av krav, kriterier, sanksjoner, mv. som anbefales i konkurransegrunnlagene. Det må forventes at anbefalingene er klare og konsise, gjennomførbare og forholdsmessige. Etter Melanors vurdering oppfyller ikke forslaget disse kravene, skriver Cathy Capdeville videre.
3 anbefalinger fra Melanor
Medlemmene i Melanor har lang erfaring i å rapportere på et ansvarlig næringsliv, på hele forsyningslinjen. Dette er ressurskrevende både for oppdragsgiver og leverandører.
Med bakgrunn i dette, løfter Melanor frem tre hovedanbefalinger i høringssvaret:
- Kontraktskrav og aksomhetsvurderinger må være rimelige
- Allerede innsamlet informasjon fra leverandørmarkedet bør lagres digitalt
- Manglende kontroll i leverandørkjeden bør møtes med veiledning og ikke bøter for å bidra til et mer ansvarlig næringsliv
– Bransjen for medisinsk utstyr og laboratorieutstyr er krevende fordi den har et internasjonalt perspektiv, med en global leverandørkjede. Norge trenger derfor et system som støtter opp under OECD sitt perspektiv for et ansvarlig næringsliv, og vi oppfordrer sterkt til varsomhet ved innføring av flere særkrav som medfører at Norge som marked blir mindre attraktivt, avslutter Cathy Capdeville med i høringssvaret.
Les høringssvaret fra Melanor her.
Melanor, NHO Service og Handel og Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg har sendt inn hvert sitt høringssvar, basert på erfaringene og utfordringene i sine bransjer. Til sammen gir disse tre innspillene et godt bilde på hvordan veilderen kan endres, for å støtte formålet om et mer ansvarlig næringsliv. Se NHO Service og Handel sitt høringssvar her.