25. april kom regjeringen med en ny lovproposisjon som innebærer dramatiske endringer ibarnehageloven. Denne legger opp til en totalendring av barnehagebransjen, som omfatter blant annet utvanning av likebehandlingsprinsippet, som har ligget til grunn for barnehageforliket fra 2003.
- Uansvarlig
I lovforslaget går man fra at kommunen skal likebehandle private og kommunale barnehager i tildeling av alle tilskudd, til at kommunene kun er forpliktet til likebehandling når det kommer til driftstilskudd. Dermed reduseres likebehandlingen til et av flere formål som skal vurderes opp mot hverandre i kommunen, og videre skal det kun omfatte driftstilskuddet.
- Man går fra et barnehageforlik til et barnehageforlis. Dette er et klart brudd med det majoriteten av stortingspartiene ble enige om i fjor høst. Her overkjører regjeringen de andre partiene, ignorerer tusenvis av høringssvar og kjører et sololøp som kan bety slutten for full barnehagedekning og valgfrihet for foreldre slik vi kjenner det, sier Sølsnæs.
- Det er skandaløst at denne lovproposisjonen kommer så sent. Det er uansvarlig å hastebehandle en så omfattende lovendring, som kan bety slutten for full barnehagedekning og valgfrihet for foreldre, på 13 dager, sier bransjedirektør for barnehager i NHO Geneo, Torbjørn Sølsnæs.
- I ferd med å rasere barnehagesektoren
Som en konsekvens av endringene i likebehandlingsprinsippet, åpner regjeringen også opp for ytterligere forskjellsbehandling i driftstilskudd og endring i pensjonsmodellen.
- Dette rammer halvparten av alle norske barnehager, en bransje som allerede er hardt presset økonomisk. Barnehagebransjen har en nøkkelrolle i arbeidslivet generelt, hvor de faktisk gir muligheten for at foreldre kan gå på jobb. Dersom regjeringen ønsker å få flere i jobb og inkludere flere i arbeidslivet, så må de starte med barnehagesektoren. Nå er de i ferd med å rasere den, sier Sølsnæs.