Mandag 16. juni møtte Melanor stortingsrepresentant Bård Hoksrud (FrP) fra Helse- og omsorgskomiteen og generalsekretær i FpU, Ola Buvik Skedsmo, for å diskutere bransjens rammebetingelser, og hvordan flere norske helseinnovasjoner kan tas i bruk i offentlig sektor.
Melanor var representert ved næringspolitisk direktør Cathy Capdeville og Trond Lauritsen, gründer og CEO i medlemsbedriften Aidency. Sammen pekte de på et gjennomgående problem: Norge har både behovene og løsningene, men mangler ofte viljen til å investere i ny teknologi og innovative tjenester.
– Det finnes mange gründere med løsninger som er tilpasset norske behov. Selv når de er testet, godt dokumentert og gir samfunnsøkonomisk gevinst, er det vanskelig å skalere opp fordi investeringsviljen mangler, sier Cathy Capdeville.
Bransjens produkter har høy samfunnsverdi: – Kan redde liv
Aidency sitt produkt, 113KIT, ble trukket frem som et konkret eksempel på en norsk innovasjon med høy samfunnsverdi og stort vekst- og eksportpotensial. Løsningen er en elektronisk akuttkoffert som kan fjernåpnes av ansatte ved AMK-sentraler og inneholder livreddende medisiner.
– For noen år siden fikk jeg ideen om å utvikle en løsning for raskere oppstart av medisinsk behandling i akutte situasjoner. KIT’et innholder medisiner for noen av de mest tidskritiske og vanligste sykdomstilstandene, og kan potensielt redde liv i de tilfellene det tar tid for ambulansen å komme frem til pasienten, fortalte Trond Lauritsen.
Innsikt og investeringer må til
Utfordringene i helsetjenesten er velkjente: mangel på helsepersonell, synkende produktivitet og stadig økende behov. Innovasjon og teknologi er avgjørende for å møte dette, men det krever politisk vilje og investeringer.
– Det trengs et bredere kunnskapsgrunnlag om hvilke muligheter som finnes i bransjen. Aidency er bare ett av mange eksempler som viser hvordan medtek-løsninger kan være avgjørende innsatsfaktor for at Norge fortsatt skal kunne levere helsetjenester i verdensklasse, sier Capdeville.
Melanor jobber for at flere innovative løsninger skal tas i bruk, og for at politikere og beslutningstakere får øynene opp for verdien medtek-bransjen representerer.
– I møtet med Hoksrud og Skedsmo var det bred enighet om utfordringsbildet, og behovet for å investere i teknologi som bidrar til å nå helsepolitiske mål. Nå gjelder det å omsette dette i konkret handling, slik som en nasjonal strategi for medisinsk utstyr, avslutter Cathy Capdeville.