Reidar Holst Christensen, næringspolitisk direktør i NHO Geneo, deltok på høring i helse- og omsorgskomiteen for å gi innspill til prioriteringsmeldingen. Foto: Skjermdump fra stortinget.no.
NHO Geneo retter kritikk mot regjeringens prioriteringsmelding og etterlyser en bredere og mer helhetlig debatt om hvordan helsetjenesten i Norge skal organiseres og prioriteres.
– Vi har over lang tid sett en utvikling der helsetjenestene blir stadig mer ressurskrevende, uten tilsvarende forbedringer i produktivitet og effektivitet. Dette er ikke bærekraftig, sier Reidar Holst Christensen, næringspolitisk direktør i NHO Geneo.
Et helsesystem under press
Landsforeningen, som representerer aktører innen medisinsk utstyr, legemidler, helseteknologi og velferdstjenester, etterlyser en bredere politisk debatt om prioriteringer som går på tvers av hele helsesystemet.
Ifølge Christensen er det på høy tid å tenke nytt:
– Det er ikke lenger holdbart å møte helseutfordringene med stadig flere ansatte. Vi må prioritere løsninger som reduserer behovet for helsepersonell, og som samtidig gir god behandling og avlaster de ansatte.
NHO Geneo er kritiske til at meldingen kommer så sent i regjeringsperioden.
– Dette gir ikke rom for en grundig behandling og kan svekke gjennomslagskraften for de forslagene som faktisk er gode, sier Christensen.
Må se helse som investering
Blant temaene som vies spesiell oppmerksomhet i høringssvaret, er behovet for et bredere samfunnsperspektiv i vurderingene av helseinvesteringer. NHO Geneo mener at både teknologi, medisiner og effektiv behandling må sees på som investeringer – og ikke kun som kostnader.
– En frisk befolkning er den beste beredskapen vi har. Da må vi også behandle helseutgifter som det de faktisk er: investeringer i samfunnets bærekraft og produktivitet, sier Christensen.
Leif Rune Skymoen, administrerende direktør i Legemiddelindustrien, deltok også i høringen. Foto: Skjermdump fra stortinget.no.
Kritikk mot godkjenningsordning for private
Videre peker foreningen på svakheter ved regjeringens forslag om å innføre en godkjenningsordning for private helseaktører.
– Dette fremstår mer som symbolpolitikk enn reelle løsninger. Det vil ikke løse mangelen på helsepersonell. Tvert imot kan det føre til at mange velger å forlate sektoren helt, advarer Christensen.
Positive signaler, men mer arbeid trengs
NHO Geneo trekker også frem de positive sidene ved meldingen, blant annet at regjeringen vil øke investeringer i medisinsk utstyr og legger opp til en mer internasjonal tilnærming til kunnskapsgrunnlag. Likevel mener de at det er behov for et mer systematisk arbeid, gjerne i form av en offentlig utredning, for å sikre gode prioriteringer fremover.
Christensen kommer til slutt med en tydelig oppfordring om at forebygging må løftes høyere på den politiske dagsordenen.
– Forebygging er fortsatt for lavt prioritert i helsesektoren. Her har våre medlemmer mye å bidra med, fra treningssentre til vaksiner og diagnostikk. Vi trenger et helhetlig blikk på prioriteringer også innen forebyggende helse, avslutter Christensen.