Helsebedrifter under press: – Nå står hele modellen vår på spill

Publisert

Medi3 i Ålesund advarer mot konsekvensene av regjeringens forslag til ny godkjenningsordning for private helsebedrifter. – Det handler ikke bare om økonomi, men om tilgang til behandling, arbeidsdeltakelse og samfunnsøkonomi, sier daglig leder Jan Terje Teige.

Møre og Romsdal: I en region hvor mange livnærer seg gjennom fysisk krevende arbeid på verft, til sjøs og i industrien, er det avgjørende med rask tilgang til behandling. Derfor reagerer helsebedrifter som Medi3 kraftig på regjeringens nye forslag om å stramme inn private helsetjenesters handlingsrom.

– Vi er bekymret for at dette vil føre til en nedbygging av vår kapasitet – ikke bare for private kunder, men for det offentlige når de trenger oss i køavlastning. Det er en modell vi har bygget opp over flere tiår, sier Jan Terje Teige, daglig leder i Medi3.

Hva som faktisk virker

Teige mener fokuset bør ligge på hva som faktisk virker for folk, ikke ideologiske prinsipper.

– Når noen kommer hit og får behandling på en uke i stedet for å vente månedsvis, betyr det at de kommer raskere ut i jobb og kan mest sannsynlig stå lenger i arbeid. Det er samfunnsøkonomisk fornuftig.

NHO Geneo deler bekymringene med Teige og Medi3, som ser forslagene som et direkte inngrep i pasienters rettigheter.

– Det regjeringen legger opp til, er i realiteten et yrkesforbud for private tilbydere. Det rammer ikke bare aktørene, men også pasientene som mister mulighet til rask behandling, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo.

Redusert kapasitet

NHO Geneo peker særlig på paradokset i at regjeringen samtidig skryter av redusert ventetid, mens antallet reelt behandlede pasienter i regionen går ned.

– Det vi ser, er at pasienter blir tatt av ventelister etter korte vurderingssamtaler – ikke etter faktisk behandling. Tallene pyntes på, men kapasiteten i det offentlige er ikke økt vesentlig. Det blir pasientene som taper, sier Bekkemellem.

NHO Geneo etterlyser nå en ny debatt, der helse sees i sammenheng med arbeid, verdiskaping og samfunnsøkonomi – ikke bare som et budsjettspørsmål.

– Forebygging handler ikke bare om å spise sunt, det handler også om behandling i tide. Den politikken som føres nå, er dårlig for pasientene og samfunnsøkonomien, sier NHO Geneo-direktøren. 

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: