Melanor mener det er på høy tid å avvikle ordninger med konsignasjonslager

Publisert

Melanor kommer i nylig revidert standpunkt for bruk av konsignasjonslager, med et klart krav om å avvikle denne måte å håndtere medisinsk utstyr på.

Vi mener dette er en utdatert ordning med potensiell fare for økt risiko. I dag er det strenge krav til alle ledd i verdikjeden om kontroll, sporbarhet, forskriftmessig håndtering og lagring av varer som brukes i behandling av pasienter.

Våre medlemmers erfaring med konsignasjonslager tilsier at risiko for feil øker. Dette skjer eksempelvis i forbindelse ved sporing og tilbakekalling av varer, eller kontroll med utløpsdato.

I ny MDR/IVDR forordning stilles det skjerpede krav til sporbarhet. Det er usikkert hvor langt sykehusene vil strekke seg for å gjennomføre nødvendige endringer som gjør at konsignasjonslager møter kravene i den nye forordningen. I tillegg må mange av sykehusene investere i lagerforhold som etterlever produsentens spesifikasjoner for sikker oppbevaring av det aktuelle utstyret.

For mange av våre medlemmer er sykehusene eneste kunde. Krav til konsignasjonslager oppleves som et ultimatum og blir for noen et være eller ikke være i forhold til fremtidig eksistens i det norske markedet. Dette opplever Melanor som uakseptabelt og misbruk av markedsmakt.

Melanor er imot ordninger som påtvinger leverandører å opprette konsignasjonslager. Vi ser heller ikke at oppdragsgiver som i egenskap av sin monopollignende innkjøpsmakt krever konsignasjonslager, kan løpe fra sitt ansvar ved å plassere risiko over på leverandørene. Der hører ikke det ansvaret hjemme.  

Du kan lese mere om grunnlaget for vårt standpunkt her.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: