Møte hos Helse- og omsorgsdepartementet: - For å lykkes må det ligge en felles nasjonal strategi til grunn

Publisert

Fra venstre: Cathy Capdeville, direktør for næringspolitikk i Melanor, Monica Larsen, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI), helseminister Ingvild Kjerkol (Ap), næringspolitisk direktør i NHO Geneo, Grete Karin Berg, Tarje Bjørgum, leder for bærekra

Hvordan kan teknologi og digitalisering bidra til redusert vekst i personellbehov for å imøtekomme fremtidens bærekraftsutfordringer? Det var noe av det som ble diskutert på en rundbordskonferanse om Nasjonal helse- og samhandlingsplan hos Helse- og omsorgsdepartementet.

Regjeringen har startet arbeidet med Nasjonal helse- og samhandlingsplan (NHSaP), som etter planen skal fremmes i slutten av 2023.

Nasjonal helse- og samhandlingsplan vil ta for seg regjeringens ambisjoner om å videreutvikle vår felles helse- og omsorgstjeneste og motvirke sosiale og økonomiske helseforskjeller. Et overordnet mål for meldingen er å sikre sammengende pasientforløp og gode tjenester i hele landet. 

Tydelig rolle og ansvarsfordeling

I Nasjonal helse- og samhandlingsplan vil regjeringen fokusere på tiltak som kan realiseres innenfor planperioden. Regjeringen vil prioritere tiltak som bidrar til samhandling på tvers av tjenestenivåene (primær- og spesialisthelsetjeneste) og ha fokus på at teknologi og digitalisering bidrar til redusert vekst i personellbehov for å imøtekomme fremtidens bærekraftsutfordringer.

- Vi mener det er på høy tid med en nasjonal strategi for medisinsk utstyr, slik at denne sentrale innsatsfaktoren kan bidra til å løse de utfordringene vi står overfor på en planmessig måte. Det handler om å utarbeide en felles retning som har tydelige forventninger og langsiktighet i utvikling og bruk av medisinsk utstyr. For å lykkes med dette må det ligge en felles nasjonal strategi til grunn som også innrettes mot en videreutvikling av virkemiddelapparatet, og hvor det ligger en tydelig rolle og ansvarsdeling til grunn, sier Jan Ivar Nygårdsvold Ingebrigtsen, direktør for marked og prosjekt i Melanor.

Må løfte medisinsk utstyr

- Får vi til dette, så kan medisinsk utstyr bidra i den ønskede digitale utviklingen i helsetjenesten. I motsatt fall tror vi at digitalisering på mange områder kan bli veldig vanskelig, forklarer han.

- Melanor ber med dette om at departementet løfter medisinsk utstyr som en sentral innsatsfaktor for digitalisering i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, meddeler Nygårdsvold Ingebrigtsen fra talerstolen.

I tillegg til Nygårdsvold Ingebrigtsen, deltok også Cathy Capdeville, direktør for næringspolitikk i Melanor, næringspolitisk direktør i NHO Geneo, Grete Karin Berg, Monica Larsen, seniorrådgiver i Legemiddelindustrien (LMI). Til stedet var også Abelia ved Tarje Bjørgum, leder for bærekraft og helse.

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: