- Dypt bekymret over at idelogi går foran hensynet til brukerne

Reidar Holst Christensen (til venstre), fagsjef for helse og velferd i NHO Geneo, og Yngvar Tov Hjerbjørnssønn, konsernsjef i Norlandia Health & Care Group AS og styreleder i NHO Geneo.

NHO Geneo mener regjeringens politiske ideologi går foran hensynet til kvaliteten og brukerne av velferdstjenestene i Norge: - Dette vil i ytterste konsekvens gi dårligere tjenester til sårbare grupper, advarer Reidar Holst Christensen, fagsjef for helse og velferd i NHO Geneo.

Onsdag 9. november inviterte Fafo til frokostseminar med temaet «Hvem skal levere helsetjenestene?», med fokus på konkurranseutsetting av velferdstjenester. Blant innlederne var Gunn Karin Gjul, statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, og Yngvar Tov Herbjørnssønn, konsernsjef i Norlandia Health & Care Group AS og styreleder i NHO Geneo, i tillegg til Reidar Holst Christensen, fagsjef for helse og velferd i NHO Geneo.  

Gjul redegjorde for hvorfor og hvordan regjeringen vil fase ut kommersiell drift i velferden. Begrunnelsen er at regjeringen ønsker  strengere kontroll av kommersielle aktører, og at grunnleggende velferdstjenester ikke skal kommersialiseres, slik formulert i Hurdalsplattformen. Videre la Gjul til at «det er praktisk umulig å ikke ha en kombinasjon av offentlige og private aktører innen velferd». 

Regjeringen har også nedsatt Avkommersialieringsutvalget, et utvalg som skal se på hvordan kommersielle aktører kan fases ut av ulike velferdstjenester og definere hva som kan anses som ideelle aktører. 

Opptatt av brukerne 

- Det er trist at den politiske retorikken for eller imot ulike former for eierskap går foran behovet til brukerne. Fokuset bør være på brukerne, og hvordan vi sammen kan gi best mulige tjenester til dem som har rett til det – uavhengig av eierform, sier Reidar Holst Christensen, fagsjef for helse og velferd i NHO Geneo. 

- Vi er opptatt av at de som trenger det skal få oppfylt sine pasient- og brukerrettigheter, og våre medlemmer gir avgjørende bidrag til at brukerne kan få nødvendig behandling raskere. Dette gjelder også avviklingen av fritt behandlingsvalg som skjer uten at erstatninger for tjenestene som blir borte er på plass, legger Christensen til.  

Kritisk til handling før utredning 

NHO Geneo mener det er interessant hva Avkommersialiseringsutvalget kommer frem til, og hvordan ideelle aktører vil defineres. Likevel har regjeringen satt i gang anskaffelser før definisjonen er klar. 

- Vi mener det er svært kritisk at regjeringen allerede har satt i gang anskaffelser av for eksempel barnevernstjenester, der enkelte eierformer ekskluderes eller havner sist i køen i anbudene, før utvalget har konkludert, sier Christensen. 

- Vi er helt avhengige av store private virksomheter for å sikre tilstrekkelige tjenester i barnevernet. I dag er det 70% av de mest sårbare barna som får tilbud hos aktørene som regjeringen nå fjerner, minner fagsjefen om.  

Ønsker konkurranse på like vilkår 

Norlandia drifter hjemmetjenester, sykehjem, pasienthotell, brukerstyrt personlig assistanse (BPA), og barnehager. De ønsker å bidra til og levere helse- og velferdstjenester også i fremtiden. 

- Vi ønsker å konkurrere på like vilkår som alle andre aktører, og mener private aktører bør få delta i anbud på lik linje som andre aktører, sier Yngvar Tov Herbjørnssønn, konsernsjef i Norlandia Health & Care Group AS og styreleder i NHO Geneo. 

- Konkurranse på pris og kvalitet bidrar til at alle blir bedre og mer effektive, både offentlige og private aktører. De beste tjenestene burde vinne anbudene, uavhengig av eierform. Vi ønsker et bredt samarbeid og mangfold av aktører i helse- og velferdssektoren, ikke et todelt velferdssamfunn, avslutter Reidar Holst Christensen.  

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Registrer din e-post her: